Puszyste placuszki jogurtowe bez tłuszczu i miksera w 10 minut
Do przeczytania w ok. 2 min.
Są takie dni, kiedy każdy z nas po prostu ma ochotę zjeść coś lekkiego i słodkiego. Placki jogurtowe bez użycia miksera to prosty pomysł na obiad z niczego - wystarczy nam zazwyczaj to, co mamy w lodówce oraz w domowej spiżarni pełnej smaków.
Placuszki jogurtowe możemy podać z owocami, dżemem lub konfiturą, a także z cukrem pudrem. Jeśli chcemy je zaserwować swoim pociechom, to możemy pokroić owoce w plasterki lub śmieszne postacie i ułożyć swobodnie na placuszkach banany, maliny, jagody, czy jabłka. W każdej wersji placuszki z jogurtu smakują doskonale.
Placuszki jogurtowe - potrzebne składniki
Przepis na placki jogurtowe jest bardzo prosty. Do stworzenia puszystych przysmaków potrzebujemy kilka składników, takich jak: jogurt naturalny, cukier waniliowy, jajko oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Zazwyczaj każda gospodyni w domu ma takie produkty i dzięki temu może wyczarować szybki obiad w zaledwie 10 minut.
Składniki na placki z jogurtu
- 140 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1 jajko,
- 90 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przygotować lekkie placuszki jogurtowe w kilka minut?
Ekspresowe placuszki z jogurtu są dziecinnie proste w wykonaniu. Do miseczki wrzucamy jogurt naturalny z jajkiem, dodajemy cukier wanilinowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy masę aż do uzyskania jednolitej, bardzo gładkiej powierzchni.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i nakładamy po 1 łyżce na 1 placuszek. Smażymy placki przez około 2 minuty, przekładamy na drugą stronę aż do uzyskania rumianego, złotego koloru. Nasz ulubiony składnik do placuszków jogurtowych to domowa konfitura różana i świeże maliny. Palce lizać!