Gęsta zupa z Rostocku. Sekret? Wstawiamy garnek do piekarnika
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tej zupy pochodzącej z Niemiec potrzebne nam będą następujące składniki:
- 600-625 g wieprzowiny,
- 3 łyżki oleju,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- 350 g cebuli,
- 250 g papryki czerwonej i zielonej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasa,
- 100 g mrożonego groszku,
- 150 ml ketchupu z curry,
- 50 ml sosu chili,
- 750-775 ml bulionu warzywnego,
- 105 ml śmietany kremówki 18%,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić aromatyczną zupę z Niemiec?
Przygotowanie – rozgrzejmy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Pokrójmy wieprzowinę w małą kostkę. Cebulę obierzmy i pokrójmy w drobną kostkę. Strąki papryki podzielmy na ćwiartki, usuńmy nasadę łodygi, nasiona i białe wewnętrzne błony, miąższ pokrójmy w paski. W brytfannie rozgrzejmy olej, mocno podsmażajmy na nim mięso dookoła.
Przyprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Dodajmy cebulę i szybko razem podsmażajmy.
Dodajmy paprykę, osączoną kukurydzę, groszek, ketchup z curry, sos chili i bulion warzywny. Całość wymieszajmy. Przyprawmy solą i pieprzem. Wstawmy zupę do piekarnika i gotujmy bez przykrycia około 90 minut. W razie potrzeby dolejmy bulion. Wyjmijmy zupę z piekarnika, przyprawmy do smaku, przelejmy do talerzy, przybierzmy lekko ubitą śmietaną, posypmy natką pietruszki i podawajmy. Możemy podać do niej chrupiące pszenne pieczywo albo ciabattę.