Canva.com
Szukasz przepisu na danie jednogarnkowe? Oto zupa à la kebab!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dania jednogarnkowe są świetną propozycją dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Zupa à la kebab, inaczej nazywana gyrosówką zawiera sporo mięsa, a także warzyw. To smaczna propozycja dla całej rodziny.
Reklama
Składniki na sycącą zupę gyros
Do przygotowania tej pożywnej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:
- na zupę - 300-325 g polędwiczek z indyka, 3 łyżki przyprawy do gyrosu, 3 łyżki oliwy, 2 średnie ziemniaki, 1 średnia czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 1600 ml bulionu mięsnego, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, 1/3 szklanki śmietany 30%, sól, świeżo zmielony pieprz czarny, 4-5 kropli tabasco;
- ponadto - kilka gałązek natki pietruszki, 1 limonka, chlebki pita.
Jak zrobić zupę à la kebab?
Canva.com
- Przygotowanie - mięso oczyśćmy z błon i ścięgien. Pokrójmy je w średniej wielkości paski i kostkę. Dodajmy przyprawę i oliwę. Zamieszajmy. Odstawmy na 10-12 minut. Znów patelnię rozgrzejmy, dodajmy mięso oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażmy około 10-11 minut, mieszając.
- Cebulę obierzmy, przekrójmy na pół i pokrójmy w półplasterki. Dodajmy na patelnię i smażmy jeszcze 5 minut. Znów bulion wlejmy do garnka, dodajmy składniki z patelni oraz pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Gotujmy 10 minut.
- Pod koniec gotowania dołóżmy koncentrat pomidorowy. Do śmietany dodajmy 3 łyżki zupy, zamieszajmy. Wlejmy do zupy i zamieszajmy. Doprawmy solą, pieprzem oraz tabasco.
- Porcje zupy przelejmy do misek, posypmy posiekaną natką pietruszki. Podawajmy z cząstkami limonki oraz podpieczonymi chlebkami pita.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ta zupa jest źródłem witamin, a do tego smakuje wybornie. Krem z awokado i kokosa jest hitem!
Ekspresowa zupa do podawania zarówno na ciepło, jak i zimno. Gęsta, esencjonalna, o niesamowitym aromacie chilli, kokosa i kolendry. Jej jedwabista konsystencja i odświeżający smak zaskoczy i zachwyci wszystkich Twoich gości. Jej przygotowanie jest proste i szybkie.
Gęsta zupa z Rostocku. Sekret? Wstawiamy garnek do piekarnika
Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca. Taka jest niemiecka zupa z Rostocku pełna soczystej wieprzowiny i warzyw.
Przesoliłaś zupę? Sprawdź, czy możesz ją uratować
Przesolenie potrawy może się zdarzyć każdemu. Wystarczy za bardzo przechylić solniczkę, można to również zrobić przez rozkojarzenie i posolić danie 2 razy, dobrać złe proporcje, czy w jakikolwiek inny sposób coś przesolić.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl