Zupa gyros kebab
Canva.com

Szukasz przepisu na danie jednogarnkowe? Oto zupa à la kebab!

Dania jednogarnkowe są świetną propozycją dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Zupa à la kebab, inaczej nazywana gyrosówką zawiera sporo mięsa, a także warzyw. To smaczna propozycja dla całej rodziny.
Reklama

Składniki na sycącą zupę gyros

Do przygotowania tej pożywnej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na zupę - 300-325 g polędwiczek z indyka, 3 łyżki przyprawy do gyrosu, 3 łyżki oliwy, 2 średnie ziemniaki, 1 średnia czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 1600 ml bulionu mięsnego, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, 1/3 szklanki śmietany 30%, sól, świeżo zmielony pieprz czarny, 4-5 kropli tabasco;
  • ponadto - kilka gałązek natki pietruszki, 1 limonka, chlebki pita.

Jak zrobić zupę à la kebab?

Zupa gyros kebab
Canva.com
  1. Przygotowanie - mięso oczyśćmy z błon i ścięgien. Pokrójmy je w średniej wielkości paski i kostkę. Dodajmy przyprawę i oliwę. Zamieszajmy. Odstawmy na 10-12 minut. Znów patelnię rozgrzejmy, dodajmy mięso oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażmy około 10-11 minut, mieszając.
  2. Cebulę obierzmy, przekrójmy na pół i pokrójmy w półplasterki. Dodajmy na patelnię i smażmy jeszcze 5 minut. Znów bulion wlejmy do garnka, dodajmy składniki z patelni oraz pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Gotujmy 10 minut.
  3. Pod koniec gotowania dołóżmy koncentrat pomidorowy. Do śmietany dodajmy 3 łyżki zupy, zamieszajmy. Wlejmy do zupy i zamieszajmy. Doprawmy solą, pieprzem oraz tabasco.
  4. Porcje zupy przelejmy do misek, posypmy posiekaną natką pietruszki. Podawajmy z cząstkami limonki oraz podpieczonymi chlebkami pita.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama