Jabłecznik królewski na biszkopcie z bitą śmietaną
canva.com

Jabłecznik królewski - przepis na ciasto marzeń!

Jabłecznik królewski to pyszne i eleganckie ciasto, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. Spróbuj naszego przepisu na jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie i zaskocz swoich gości!
Reklama

Przepis na jabłecznik królewski

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • 6-7 jabłek
  • 2 galaretki jabłkowe
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g sera mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • starta czekolada do posypania
Świeżo upieczony biszkopt na białym tle
canva.com

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać za pomocą widelca.
  3. Mąkę przesiać.
  4. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie ubita na sztywno dodać żółtka i krótko zmiksować.
  5. Dosypać mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników.
  6. Formę o wymiarach 26x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Przelać ciasto i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.
  8. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
Jabłka krojone w kostkę
canva.com

Jabłka:

  1. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
  2. Pokroić na ósemki i w większą kostkę.
  3. Przełożyć do rondla i zalać szklanką wody.
  4. Prażyć do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają ładny kształt kostki.
  5. Do gorących jabłek wsypać galaretki i wymieszać.
  6. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia.
  7. Tężejące jabłka wyłożyć na biszkopt i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Bita śmietana:

  1. Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić.
  2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i ubić krótko do połączenia się składników.
  3. Cały czas miksując wlać cienką strużką płynną żelatynę.
  4. Bitą śmietanę równomiernie rozsmarować na jabłkach.
  5. Śmietanę posypać startą na tarce czekoladę.
  6. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Porcja jabłecznika królewskiego na biszkopcie z bitą śmietaną na talerzyku
canva.com

Jak podawać?

Reklama

Jabłecznik królewski najlepiej podawać na zimno, po schłodzeniu w lodówce. Można go udekorować świeżymi owocami lub posypać cukrem pudrem.

Porady dotyczące przygotowania jabłecznika królewskiego

  • Do ciasta można także użyć galaretki cytrynowej.
  • Biszkopt można także nasączyć ponczem z ciepłej wody z cukrem i sokiem z cytryny.

Jabłecznik w królewskim wydaniu

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie to pyszne i eleganckie ciasto, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Nasz przepis jest prosty i łatwy do wykonania, a efekt końcowy zachwyci każde podniebienie. Spróbuj go już dziś!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama