Jajecznica z kurkami — prosty, tradycyjny przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować kurki do jajecznicy?
Kiedy decydujesz się na zrobienie jajecznicy w sezonie na kurki, możesz użyć świeżych grzybów. Jeśli jednak najdzie Cię ochota na taką jajecznicę w innym okresie — spokojnie możesz skorzystać z mrożonych kurek.
Jeśli będziesz korzystać z zamrożonych grzybów, należy je wcześniej rozmrozić — umieszczając na 24 godziny, na najniższej półce w lodówce.
Świeże kurki trzeba oczyścić. Jak? Można opłukać je pod wodą, trzeba jednak zająć się każdym grzybem osobno, żeby kurki nie nasiąknęły zbyt dużą ilością wody.
Jajecznica z kurkami — potrzebne składniki
Cebulę można zastąpić szczypiorkiem. Masło może być zarówno klarowane, jak i zwykłe.
- 250 g kurek
- 0,5 cebuli
- 5 jajek
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
Jajecznica z kurkami — jak ją zrobić krok po kroku?
Cebulę należy pokroić w kostkę. Następnie trzeba rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. Kolejny krok to podsmażenie cebuli razem z oczyszczonymi wcześniej kurkami.
Kiedy cebula się zeszkli, można dodać jajka, sól oraz pieprz. Wszystko należy przemieszać.
Jajecznica będzie gotowa, kiedy jajka się zetną.
Kiedy najlepiej jeść to danie?
Taka jajecznica jest idealna na śniadanie czy kolację, można też ewentualnie podać ją na lżejszy obiad.
Idealnym dodatkiem do tego dania jest chleb.
Warto pamiętać, że jajecznicy nie wolno podgrzewać, dlatego trzeba ją zjeść od razu.
Kto nie może jeść jajecznicy z kurkami?
Tego dania nie powinny jeść dzieci poniżej 12 roku życia. Dlaczego? Mniejszym dzieciom nie wolno jeść grzybów leśnych, istnieje ryzyko zatrucia, a im młodszy organizm, tym gorzej sobie radzi w takiej sytuacji.