Wigilia
Canva.com

Jak gotować, by nie marnować? Patenty na przygotowanie wigilii #zerowaste

Potrawy przygotowywane na wigilię i kolejne dni świąt bardzo często są robione w takich ilościach, iż później po prostu nie da się ich przejeść, co sprawia, że jedzenie jest marnowane i ostatecznie ląduje w koszu. Jako że jednak w ostatnim czasie żywność bywa naprawdę droga, lepiej byłoby jej nie marnować. Jak więc do tego nie dopuścić? Co zrobić, by wszystkie potrawy świąteczne zniknęły z półmisków albo by przynajmniej móc je jakoś potem przechować?
Reklama

Pierwsza zasada: nie przesadzaj!

Błędem wielu osób jest takie niepotrzebne kombinowanie. Pani domu chce zaskoczyć wszystkich jakąś niecodzienną potrawą, dlatego decyduje się na zaserwowanie barszczu ugotowanego na wywarze rybnym, przez co ostatecznie nikt go nie je, bo wszyscy są przyzwyczajeni do zupełnie innej wersji tej zupy.

Zawsze lepiej przygotowywać rzeczy sprawdzone. Święta nie są dobrym momentem na szczególne eksperymenty. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować np. jedną nietypową potrawę, jednakże zdecydowaną większość stołu powinny wypełniać takie potrawy wigilijne, które od lat są lubiane przez wszystkich i które na pewno znikną szybko z talerzy.

Nie gotujesz dla wojska, prawda?

Drugim częstym błędem jest tzw. gotowanie dla wojska, czyli przygotowywanie takich ilości wszystkich potraw, których rodzina absolutnie nie jest w stanie przejść. A czy naprawdę jest sens piec trzy wielkie blachy sernika, skoro oprócz niego do wyboru będą jeszcze inne ciasta - makowiec, piernik albo jakaś czekoladowa babka?

Reklama

Lepiej przygotować więcej różnych rzeczy w mniejszych ilościach, by każdy miał wybór i każdy mógł skosztować różnych smaków. Niestety ale to właśnie nasz kraj słynie z marnowania świątecznej żywności, która też ma przecież swój termin ważności do spożycia.

Odpowiednio przechowywane potrawy świąteczne mogą być śmiało jedzone w późniejszych dniach. Niektóre z nich można pomrozić, inne przechowywać w lodówce lub na balkonie. Ważne jest to, by postarać się niczego nie zmarnować i niczego nie wyrzucać od razu do kosza.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama