wigilijny karp na stole podczas wieczerzy
canva.com

Jak podawać ryby na święta, aby były zdrowe i pełne smaku?

Rybne potrawy są zdecydowanie jednymi z najzdrowszych dań, jakie w ogóle mogą się pojawić na stole wigilijnym. Absolutnie nie należy z nich rezygnować, a warto właśnie przygotować je w różnych wersjach, by każdy chętnie ich skosztował.
Reklama

Cenne źródło kwasów tłuszczowych

Potrawy wigilijne rybne mogą być daniami złożonymi z ostrych przypraw, chwalącymi się wyrazistym smakiem, jak również mogą zostać przygotowane w wersji łagodnej i delikatnej, która przypadnie do gustu i dorosłym, i dzieciom. Karp, mintaj czy nawet zwykły śledź to znakomite źródła cennych dla zdrowia składników odżywczych. Nie brakuje w nich przede wszystkim zdrowych kwasów tłuszczowych, których ogólnie rzecz biorąc nie ma zbyt wiele w takiej typowej polskiej diecie, dlatego też choćby z tego powodu, gdy tylko nadarza się ku temu okazja, warto je wprowadzić pod postacią rybnych potraw.

Zdrowe, ale tłuste?

Karp smażony
Canva.com
Reklama

Kaloryczność tych potraw zależy natomiast od tego, co dokładnie się w nich znajdzie oraz w jaki sposób się je przyrządzi. Nawet typ obróbki termicznej potrafi zadecydować o tym, czy danie będzie wysokokaloryczne i tuczące, czy jednak dietetyczne i przychylne dla sylwetki. Najbardziej niewskazane są na pewno potrawy smażone. Smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że zdrowa i wartościowa rybka nagle przeistacza się w totalną bombę kaloryczną, która potrafi dostarczyć organizmowi więcej tłuszczu i kalorii niżeli solidny hamburger albo duża paczka chipsów. Najzdrowsze ryby wigilijne to te duszone albo pieczone w piekarniku. Równie wskazane jest wędzenie, więc jeśli nie ma się czasu na samodzielne przyrządzanie potraw i tkwienie przy garnkach, wystarczy pójść do dobrego sklepu i sięgnąć po wędzoną makrelę, pstrąga czy też śledzia, które doskonale smakują z warzywnymi surówkami i świeżym pieczywem.

Nie zawsze musi być pieczona ryba

Z kolei, jeśli chce się przyrządzić jakąś rybę, którą poda się w drugim czy trzecim dniu świąt, najlepszym wyborem będzie tradycyjna ryba w galarecie. Dodatek warzyw zapewni jej wspaniały smak, a ponadto wzbogaci jej wartości odżywcze.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama