Korzeń i liście świeżego chrzanu oraz tarty chrzan w miseczce
Canva.com

Jak przygotować pikantny sos? Dodaj ten jeden składnik, a smak się zmieni do razu

Wiele dań uzyskuje o niebo ciekawszy smak, gdy tylko doda się im odrobinę pikanterii. Mocniejszym dodatkiem nie musi być jednak samo chilli albo mielona ostra papryka.
Reklama

Każdą sałatkę, mięsną potrawkę albo makaron z warzywami o wiele lepiej dopełni po prostu pikantny sos, który można przygotować na bazie rozmaitych składników - ważne jest to, by baza była intensywna i ostra.

Do przygotowania ostrego sosu idealnie nadają się oczywiście klasyczne małe papryczki chili.

Wszyscy je znają i większość osób je lubi, choć jeśli okażą się dla kogoś za mało ostre, co czasem się zdarza, można spróbować zastąpić je chociażby zielonym wasabi albo chrzanem, który ma nieco inny typ ostrości i dlatego daje totalnie odmienny efekt. Najważniejsze jest to, by nie bać się kombinować w kuchni i chętnie sięgać po różne nowe składniki, a następnie próbować je ze sobą łączyć. Nawet jeśli coś nie wyjdzie za pierwszym razem, być może wyjdzie za drugim albo trzecim.

Reklama

Najważniejsze to się nie poddawać. Ostre przyprawy i pikantne składniki wymagają pewnego wyczucia, którego można nabrać tylko poprzez odważne testowanie smaków.

Ostry sos z chrzanem

Lekko pikantny sos można natomiast przygotować na bazie nie tyle chrzanu, co chrzanowej musztardy, która nie jest może zbyt często wybierana w sklepach, ale którą i tak da się kupić w większości marketów. Aby delikatnie ją ułagodzić, wystarczy połączyć ją z niewielką ilością jogurtu naturalnego oraz tłustym majonezem, który przy okazji zmieni konsystencję sosu i sprawi, że stanie się on bardziej kremowy. Pikantny sos polubi się z odrobiną słodyczy zapewnioną albo przez zwykły cukier, albo jeszcze lepiej przez płynny miód.

Reklama

Odrobinę kwaśności zapewni mu sok z cytryny, a właściwy smak - sól oraz pieprz.

Najtaniej przygotowywać różne sosy samemu, ale gdy brakuje na to czasu albo umiejętności, nic nie stoi na przeszkodzie, by posłużyć się jakimś gotowcem ze sklepu. Niejeden sos pikantny z marketu smakuje naprawdę świetnie, a przy tym może mieć normalny dobry skład, pozbawiony sztucznych dodatków i ulepszaczy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama