ciasto jogurtowe trzy kawałki leżą na papierze z tyłu ścierka w paski niebieskie listek bazylii i reszta ciasta
canva.com

Jak przygotować szybkie i smaczne ciasto?

Ciasta to coś, co kojarzy się nam z uroczystymi okazjami. Często myślimy o nich, jako o skomplikowanych i czasochłonnych do zrobienia. Jednakże, istnieje wiele przepisów na szybkie ciasto, które są łatwe do przygotowania i nie zajmują dużo czasu.
Reklama

Oto kilka przepisów na szybkie ciasto:

Ciasto jogurtowe

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 paczka proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej oraz jogurt. Następnie wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto bananowe na serwetce w kratke. Obok leżą dwa banany, dwa ukrojone kawałki ciasta i nóż
canva.com

Ciasto bananowe

Potrzebne składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 paczka proszku do pieczenia
Reklama

Banany rozgniatamy widelcem na purée. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy puree z banana i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Kilka praktycznych wskazówek:

  • Wybieraj składniki w dobrej jakości. To, co dodajemy do ciasta, wpływa na jego końcowy smak.
  • Przez pierwsze 20 minut pieczenia, nie otwieraj piekarnika. W ten sposób ciasto lepiej urośnie.
  • Używaj formy do pieczenia o dobrej jakości. Powinna mieć grubą ściankę, aby ciasto równomiernie się piekło.
  • Jeśli robisz ciasto z dodatkiem owoców, oprósz je mąką, aby nie opadły na dno.
  • Po upieczeniu, pozwól ciastu ostygnąć. W ten sposób łatwiej go pokroić i wyjąć z formy.

Ciasto w ekspresowym tempie

Szybkie ciasto może być smaczne i łatwe do przygotowania. Ciasto jogurtowe i bananowe są tylko dwoma z wielu przepisów, które możemy wykorzystać. Ważne jest, aby wybierać dobrej jakości składniki i korzystać z dobrych form do pieczenia. Przed otwarciem piekarnika, poczekaj na co najmniej 20 minut, a po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia.

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama