Miód
Canva.com

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Test jest banalnie prosty!

Naturalny miód nie jest produktem na tyle tanim, by można go było kupić bez pełnego przekonania co do jego prawdziwości. Jeżeli już wydajesz na niego 40-60 złotych za duży słoik, upewnij się, że masz do czynienia z wartościowym produktem.
Reklama

W tym celu możesz przeprowadzić prosty test poddający ocenie prawdziwość miodu. Składa się on z czterech podstawowych etapów.

Test z małym spodeczkiem

W pierwszym etapie ocenia się, w jaki sposób miody naturalne zachowują się w słoiku oraz we wszelakich naczyniach, do których są przelewane. Przyszykuj sobie mały spodeczek, następnie nałóż miód na specjalną szpatułkę i zacznij wylewać go na naczynie. Prawdziwy, dobry miód powinien spływać ze szpatułki w sposób płynny i równomierny. Jeżeli co chwila się zacina albo spada grudkami, by następnie przeistoczyć się w niemalże całkowicie płynną masę, oznacza to, że najprawdopodobniej jest sztuczny i został wzbogacony jakimiś dziwnymi dodatkami, które w żadnym wypadku nie powinny się w nim znaleźć.

Rozpuszczalność miodu

Miód
Canva.com
Reklama

Druga część testu jest jeszcze prostsza do przeprowadzenia, albowiem oceniasz w niej to, w jaki sposób pszczelarski wyrób rozpuszcza się w innych cieczach. Najlepiej spróbuj rozpuścić go w zimnej wodzie, starając się połączyć ją z jedną łyżeczką pszczelarskiego ulepka. Paradoksalnie, prawdziwe naturalne miody wcale nie mają doskonałej rozpuszczalności, dlatego też bardzo często tworzą w wodzie różne smugi. Z kolei miód sztuczny zachowa się niczym najzwyklejszy cukier. Błyskawicznie połączy się z wodą, tworząc wraz z nią idealnie gładki napój o jednolitym kolorze i jednolitej strukturze (nie jest to wcale dobry znak).

Naturalne miody możesz ocenić tuż po zakupie przy pomocy dwóch powyższych testów. Analizę uzupełni natomiast dodatkowa ocena krystalizacji produktu, którą jednak można wykonać dopiero po upływie jakiś paru miesięcy. Po tym czasie miód naturalny powinien zacząć już krystalizować. Jeżeli tak się nie dzieje, najprawdopodobniej producent dosypał do niego zwykłego cukru.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama