Smalec domowy
Canva.com

Jak zrobić aksamitny, domowy smalec? Dodaj mleko, by zyskać nowy smak

Domowy, tradycyjny smalczyk to zawsze lepsza propozycja od tych, które znajdziemy na półkach w supermarkecie o nieznanym smaku, aromacie i składzie. Nasz ulubiony przepis zawiera kilka łyżek mleka. Dzięki temu smalec będzie apetycznie biały i kremowy.
Reklama

Proste składniki i przygotowanie

Smalec domowy
Canva.com

Domowy smalec to jedna z pyszniejszych past mięsnych, która nieodzownie kojarzy nam się z ciepłem babcinej kuchni. Któż z nas w dzieciństwie nie jadł pysznego smalczyku na świeżo upieczonym chlebie z soczystym, kwaśnym ogórkiem? To prawdziwy smak dzieciństwa, którego szukamy w dorosłym życiu, np. na dożynkach, które słyną z tradycyjnych, lokalnych smaków.

Nasz prosty przepis na domowy smalec z pewnością was zachwyci.

Reklama

Dodajmy kilka łyżek mleka, a smalec będzie pyszny, biały i apetyczny. A do tego z łatwością będziemy mogli go rozsmarować na chlebie.

Smalec domowy krok po kroku

Smalec domowy
Canva.com
Reklama

Do przygotowania pysznego smalcu potrzebujemy:

  • 50 dag słoniny
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mleka
  • majeranek
  • sól

Słoninę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podgrzewamy ją w rondlu z głębokim dnem. Podgrzewamy słoninę, aż zauważymy, że wytapia się tłuszcz.

Boczek kroimy w międzyczasie w kostkę i dodajemy do roztopionej słoniny. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę. Obieramy jabłko i również kroimy. Cebulkę i jabłko dodajemy do smalcu.

Na sam koniec dodajemy do smalcu czosnek, cebulę, mleko, majeranek i sól. Całość możemy przekładać do wyparzonych, małych słoiczków.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama