Cukiernik lukruje ciasto
pexels.com

Jak zrobić lukier w 3 minuty? To prostsze, niż myślisz!

Ciężko wyobrazić sobie świąteczne pierniki bez lukru. Ta tradycyjna cukrowa polewa znacznie lepiej komponuje się z korzennymi przyprawami niżeli sztuczne czekoladowe polewy, a przy tym pomimo tego, że jest tworzona głównie z cukru, bywa zdrowsza od gotowych polew, składających się nie tylko z kakao, ale też i ze sztucznych konserwantów, aromatów i barwników.
Reklama

Przygotowanie królewskiego lukru to kwestia dosłownie jakichś trzech minut. Efekt jest natomiast wart tego, by ten krótki czas przeznaczyć na pracę w kuchni.

Składniki na lukier

Makowiec z białym lukrem w otoczeniu świątecznych dekoracji
Canva

Lukier przepis tradycyjny opiera się zaledwie na trzech składnikach: cukrze pudrze, białkach jaj oraz soku z cytryny. Proporcje białek i cukru bywają różne, jednakże takim uniwersalnym wyborem będzie dodanie mniej więcej stu gramów cukru pudru do jednego białka jaj. W przypadku gdy zobaczy się, że lukier jest zbyt płynny, zawsze można będzie dorzucić jeszcze trochę cukru pudru.

Reklama

Z soku z cytryny można natomiast całkowicie zrezygnować. Jest to już wyłącznie kwestia osobistych preferencji, czy chce się go dodać, czy też nie.

Jak przygotować lukier?

W pierwszej kolejności białka należy oddzielić od żółtek i ubić je z pomocą miksera. Obroty powinny być stosunkowo małe, co najwyżej średnie, albowiem nie chodzi o to, by tworzyć sztywną pianę, nieopadającą z dna naczynia po odwróceniu go na drugą stronę, a bardziej o utworzenie białego puszystego kremu. Sprawdzony przepis na lukier zakłada w tym miejscu dodanie cukru pudru i następnie ubijanie obu składników na wolnych obrotach przez jakieś 15-20 minut. Masę warto też rozetrzeć dodatkowo przy pomocy specjalnej łyżki wykończonej charakterystyczną kulką.

Reklama

Ten prosty patent sprawi, że lukier nabierze większej gładkości i uzyska wprost doskonałą konsystencję.

Polewa cukrowa już przygotowana, ale to właśnie w tym momencie nadchodzi czas na to, by dodać do niej jeszcze kilka kropel soku z cytryny bądź - ewentualnie - soku z pomarańczy. Ten lukier przepis wyjdzie absolutnie każdemu. Nie ma w nim żadnej filozofii i nie wymaga on posiadania żadnych szczególnych umiejętności cukierniczych.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama