Jak zrobić lukier w 3 minuty? To prostsze, niż myślisz!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przygotowanie królewskiego lukru to kwestia dosłownie jakichś trzech minut. Efekt jest natomiast wart tego, by ten krótki czas przeznaczyć na pracę w kuchni.
Składniki na lukier
Lukier przepis tradycyjny opiera się zaledwie na trzech składnikach: cukrze pudrze, białkach jaj oraz soku z cytryny. Proporcje białek i cukru bywają różne, jednakże takim uniwersalnym wyborem będzie dodanie mniej więcej stu gramów cukru pudru do jednego białka jaj. W przypadku gdy zobaczy się, że lukier jest zbyt płynny, zawsze można będzie dorzucić jeszcze trochę cukru pudru.
Z soku z cytryny można natomiast całkowicie zrezygnować. Jest to już wyłącznie kwestia osobistych preferencji, czy chce się go dodać, czy też nie.
Jak przygotować lukier?
W pierwszej kolejności białka należy oddzielić od żółtek i ubić je z pomocą miksera. Obroty powinny być stosunkowo małe, co najwyżej średnie, albowiem nie chodzi o to, by tworzyć sztywną pianę, nieopadającą z dna naczynia po odwróceniu go na drugą stronę, a bardziej o utworzenie białego puszystego kremu. Sprawdzony przepis na lukier zakłada w tym miejscu dodanie cukru pudru i następnie ubijanie obu składników na wolnych obrotach przez jakieś 15-20 minut. Masę warto też rozetrzeć dodatkowo przy pomocy specjalnej łyżki wykończonej charakterystyczną kulką.
Ten prosty patent sprawi, że lukier nabierze większej gładkości i uzyska wprost doskonałą konsystencję.
Polewa cukrowa już przygotowana, ale to właśnie w tym momencie nadchodzi czas na to, by dodać do niej jeszcze kilka kropel soku z cytryny bądź - ewentualnie - soku z pomarańczy. Ten lukier przepis wyjdzie absolutnie każdemu. Nie ma w nim żadnej filozofii i nie wymaga on posiadania żadnych szczególnych umiejętności cukierniczych.