Sprawdzone triki na idealne pierniczki – przygotuj je z nami!
Do przeczytania w ok. 3 min.
Co zrobić, aby pierniczki były idealne?
Pierniki świąteczne od lat goszczą na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Ciasto najczęściej powstaje na bazie mieszanki mąk – pszennej i żytniej, mleka, jajek oraz imbiru i miodu. Zaprawione gospodynie dodają również ciekawe dodatki, które przełamują tradycyjny smak piernika. Istnieje wiele dobrych przepisów, które możecie wypróbować w swojej kuchni. Warto jednak znać sprawdzone triki, które sprawią, że te słodkie ciastka będą dokładnie takie, jak lubicie.
1. Co zrobić, by pierniczki nie były twarde?
Czasami po upieczeniu pierników okazuje się, że ciastka są twarde. To częsta przypadłość pierniczków. Wpływają na nią dodatek przypraw korzennych i miodu, a czasem zbyt duża ilość mąki lub zbyt cienko rozwałkowane ciasto.
Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, by sobie z tym poradzić. Warunek jest jeden – nie pieczcie pierniczków na ostatnią chwilę. Ostatni dzwonek to połowa grudnia, a nawet koniec listopada!
Jeśli zależy Wam na miękkich pierniczkach, które przyjemnie rozpływają się w ustach po upieczeniu, włóżcie ciastka do szczelnie zamkniętego pojemnika. Z powodzeniem sprawdzi się świąteczna metalowa puszka lub słoik. Brak dostępu powietrza sprawi, że pierniczki zmiękną, zachowają swoją świeżość i piękny aromat. Dobrą praktyką jest też włożenie do pojemnika kawałków jabłka lub chleba tostowego.
2. Jak udekorować świąteczne pierniczki?
Mocno brązowe, rumiane pierniczki już same w sobie wyglądają bardzo apetycznie. Tradycja jednak pozwala na dodanie im charakteru świąt poprzez ciekawe i – co najważniejsze – jadalne dekoracje.
Spróbujcie raz, a przekonacie się, że to świetna zabawa, do której z powodzeniem możecie zaprosić rodzinę i przyjaciół. Jak i czym udekorować świąteczne pierniczki?
Najpopularniejszą metodą na ozdabianie świątecznych pierników jest lukier, czyli bardzo słodka w smaku polewa cukrowa. Najczęściej ma on kolor biały, choć w sklepach możecie znaleźć gotowe mieszanki w różnych kolorach, które przybierają formę poręcznych i gotowych do użycia pisaków z wyciskaną zawartością. Dzięki pisakom możecie wykonać na pierniczkach świąteczne napisy, a nawet złożyć komuś życzenia! Do dekoracji ciasteczek sprawdzą się także jadalne kulki, lentilki czy posypka cukrowa.
3. Co zrobić, by pierniczki nie były matowe?
Jeśli nie chcecie, żeby pierniczki miały matową powierzchnię możecie zastosować prosty trik by po upieczeniu ciasteczka delikatnie się błyszczały. Wykorzystajcie do tego białko jaja kurzego. Wystarczy, że roztrzepiecie je w oddzielnej miseczce i posmarujecie ciasteczka spożywczym pędzelkiem przed włożeniem do piekarnika.
4. Co zrobić, żeby pierniczki zaskoczyły smakiem?
Tradycyjne pierniczki świąteczne będą smakować jeszcze ciekawiej jeśli oprócz miodu i przypraw korzennych dodacie odrobinę rumu. Rum doda im nieco goryczki i zdecydowanego smaku i spowoduje, że będą jeszcze bardziej aromatyczne. Do ciasta na pierniki z powodzeniem można dodać również posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczy czy bakalie – np. żurawinę.
5. Jak zamienić pierniczki w dekoracje choinkowe?
Pierniki świąteczne doskonale smakują, ale potrafią być też ciekawą dekoracją i zawisnąć np. na gałązkach bożonarodzeniowego drzewka. Wystarczy, że po upieczeniu ciastek zrobicie w nich małą dziurkę za pomocą igły, a następnie przepleciecie sznurek. Pętelka pozwoli powiesić ciasteczka na gałązkach. Otwory na wstążkę możecie też zrobić na etapie formowania ciasteczek. Wykorzystajcie do tego na przykład słomkę do picia napojów.
Kilka sprawdzonych trików na świąteczne pierniczki wystarczy, by przygotować idealne bożonarodzeniowe ciasteczka, które nie tylko mile wypełnią podniebienie, ale również udekorują świąteczne drzewko czy sam stół. Wiele sprawdzonych przepisów na pierniki świąteczne możecie znaleźć na Przepisy.pl.