pierniczki świąteczne

Prosty przepis na orkiszowe pierniczki. Idealny prezent na święta!

Pierniczki wykonane na mące orkiszowej mogą okazać się ciekawym urozmaiceniem dla typowych świątecznych wypieków. Ich przygotowanie nie zajmuje natomiast jakoś więcej czasu i nie jest wcale trudniejsze. Zawsze najważniejsze jest wyłącznie to, by mieć jakiś dobry sprawdzony przepis.
Reklama

A ten poniższy sprawi, że pierniczki orkiszowe zachwycą absolutnie wszystkich, nawet tych, którzy zwykle niechętnie podchodzą do tego typu nowości.

Składniki na orkiszowe pierniki

świąteczne pierniczki
canva.com

W dużej misce należy wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mniej więcej pół kilograma mąki orkiszowej, 130 gramów zmielonego cukru trzcinowego oraz jedną pełną łyżkę sody oczyszczonej i ewentualnie łyżeczkę mieszanki przypraw korzennych bądź trochę cynamonu i kardamonu. Mniej więcej jedną czwartą kostki masła powinno się posiekać nożem i dodać bezpośrednio do przygotowanych składników.

Reklama

Tłuszczu nie trzeba rozpuszczać, ale warto wyjąć go wcześniej z lodówki, by masło nie było mocno zmrożone, a miało w miarę miękką strukturę i temperaturę pokojową.

Przygotowanie pierniczków jest banalnie proste

W wymieszanym już cieście na pierniczki orkiszowe należy zrobić większy dołek i wbić do niego dwa całe jajka w rozmiarze M oraz zalać wszystko dowolną ilością miodu spadziowego (im będzie go więcej, tym pierniczki będą słodsze). Masę trzeba dokładnie zagnieść, a w razie gdyby była ona nieco za twarda, odstawić do ciepłego miejsca na jakieś pół godziny czy godzinę. Po rozwałkowaniu ciasta śmiało można od razu wykrawać z niego dowolne kształty, używając do tego celu specjalnych wykrawaczek, które każdy powinien mieć gdzieś w domu.

Reklama

Placuszki można przełożyć zaraz potem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, umieścić w piekarniku i piec mniej więcej przez jakieś 5-10 minut. Wymagane jest to, by poczekać przynajmniej krótką chwilę na to, aż orkiszowe pierniczki zdążą wystygnąć, bo dopiero wtedy można przejść do ich dekoracji i polać je lukrem lub rozpuszczoną czekoladą, a następnie posypać kokosowymi wiórkami bądź gotów kolorową posypką.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama