Szarlotka na kruchym cieście
Canva.com

Jeśli po świętach zostaną Ci ciastka korzenne, to... Mamy przepis na sernik z jabłkami i sosem toffi na Nowy Rok

Pysznego sernika nigdy dość! Tak zawsze powtarzała moja babcia i mama w domu nawet, gdy kończyły się święta. Na Nowy rok możemy zrobić delikatny sernik z jabłkami oraz sosem toffi. To wystrzałowa recpetura!
Reklama

Do przygotowania tego ekstrawaganckiego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:

na spód:

  • 200 g ciastek korzennych,
  • 100 g masła;

na masę serową:

  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 250 ml śmietany kremówki 36%,
  • 105 g cukru pudru, 365 g twarogu sernikowego,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;

na sos toffi:

  • 105 g cukru pudru,
  • 105 ml śmietany kremówki;

na karmelizowane jabłka:

  • 1 łyżka cukru,
  • 25 g masła,
  • 2 kwaskowate jabłka.

Jak zrobić pyszny sernik na Nowy Rok?

Sernik
Canva.com

Przygotowanie – spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóżmy pergaminem. Ciastka pokruszmy, dodajmy roztopione masło i dokładnie wymieszajmy. Przełóżmy do formy, dociśnijmy. Wstawmy do lodówki.

Aby przygotować masę serową należy: żelatynę zalać 40 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Śmietanę kremówkę doprowadźmy do wrzenia, zdejmijmy z ognia. Z żelatyny odciśnijmy nadmiar wody, dodajmy do śmietany i wymieszajmy, aż się rozpuści. Odstawmy do ostygnięcia. Do misy robota kuchennego włóżmy twaróg, serek mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilii, dodajmy śmietankę. Całość zmiksujmy. Przełóżmy na spód, wyrównajmy.

Reklama

Chłodzimy około 4 godzin.

Aby przygotować sos toffi należy: do garnuszka z grubym dnem wsypać cukier puder, wlać 52 ml wody. Podgrzewając na średnim płomieniu i mieszając, doprowadźmy do wrzenia. Gotujmy na małym ogniu bez mieszania, aż cukier nabierze złotego koloru. Wlejmy śmietanę kremówkę, gotujmy 2-3 minuty. Odstawmy do ostygnięcia.

Aby przygotować karmelizowane jabłka należy: masło podgrzewać z cukrem na patelni na małym płomieniu, aż się spieni. Dodajmy wcześniej pokrojone w cienkie plasterki jabłka i gotujmy 6-8 minut, aż zmiękną. Na serniku dekoracyjnie ułóżmy jabłka, polejmy karmelem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama