Świąteczny serniczek z powidłami. Ten przepis przez lata ukrywała nasza babcia
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
- 2 kg (2000 g) sera waniliowego z wiaderka,
- 10 jajek (wielkość M),
- 1,5 szklanki cukru drobnego,
- 1 szklanka oleju,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
- 1 pomarańcza,
- 2 duże opakowania herbatników kakaowych,
- 450 g powideł śliwkowych,
- połówki orzechów włoskich;
na polewę:
- 125 g masła,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno).
Jak zrobić pyszny sernik na święta?
Przygotowanie – blaszkę o wymiarach 25x45 cm wyścielmy pergaminem i wyłóżmy herbatnikami. Znów pomarańczę wyszorujmy, osuszmy. Otrzyjmy z niej skórkę i wyciśnijmy sok. Żółtka oddzielmy od białek. Białka ubijmy na sztywną pianę. Żółtka utrzyjmy do białości. Ucierając, dokładajmy po łyżce sera, kaszy manny i proszku budyniowego. Dodajmy skórkę pomarańczową i połowę soku. Wlejmy olej, wymieszajmy.
Następnie masę serową delikatnie połączmy z pianą i wyłóżmy herbatniki.
Całość wyrównajmy. Pieczmy około 59-63 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Wystudźmy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik posmarujmy powidłami, przykryjmy warstwą herbatników. Przygotujmy polewę: roztopmy masło, wsypmy cukier puder i kakao. Gotujmy na małym płomieniu, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Gotową polewę posmarujmy sernik, udekorujmy orzechami.