Canva.com
Karp nie tylko na święta. Podaj go z rodzynkami, rodzina będzie zachwycona
Do przeczytania w ok. 2 min.
Lubicie ryby, szczególnie to świąteczne? Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby przygotować delikatnego karpia w rodzynkach na niedzielny obiad. Pyszności!
Reklama
Czy karp jest zdrowy?
Karp jest dobrym źródłem białka, witaminy D, witaminy B12, witaminy B6 i kwasów tłuszczowych omega-3. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, witaminy i kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać zdrowie mózgu, układu nerwowego, układu krążenia, a także wpływają na wzrok i skórę. Karp ma stosunkowo niski poziom tłuszczu, co oznacza, że jest mniej kaloryczny niż niektóre inne ryby, takie jak łosoś czy tuńczyk.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- duży karp (1, 5-2 kg),
- 2 średnie liście laurowe,
- 3 duże cebule,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 200 g słodkiej śmietanki,
- 3 łyżki rodzynek sułtańskich,
- mielona słodka papryka,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- olej do smażenia,
- świeża natka pietruszki.
Jak przygotować karpia w rodzynkach?
- Przygotowanie – na początek sprawionego karpia pozbawmy łba i ogona (wykorzystajmy do zupy), pokrójmy na dzwonka. Następnie w dużym garnku zagotujmy wodę z łyżką soli.
- Wrzućmy jedną posiekaną cebulę, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
- Włóżmy dzwonka karpia, gotujmy 3-4 minuty. Wyjmijmy i osuszmy. Natomiast pozostałe cebule poszatkujmy w kosteczkę, zeszklijmy na kilku łyżkach oleju.
- Natłuśćmy naczynie żaroodporne. Ułóżmy osuszone dzwonka karpia. Posypmy je solą, mielonym pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i cebulą. Obłóżmy rodzynkami.
- Polejmy całość słodką śmietanką. Naczynie wstawmy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekajmy karpia przez 27-32 minuty.
- Wyjmijmy, udekorujmy listkami natki. Warto wiedzieć, że do ryby świetnie pasują kluseczki ziemniaczane.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Jak przygotować dietetycznego #fit karpia na święta?
Wigilia za pasem, więc przygotowania do jednej z najważniejszych kolacji w roku już trwają, a w dużej części opierają się one oczywiście na gotowaniu. Tradycja zakłada, że na stole muszą pojawić się wyśmienite ryby, spośród których prawdziwy król może być tylko jeden, a jest nim oczywiście karp.
Smażony karp z ciapkapustą i smażonymi borowikami. Wigilia po śląsku!
W przeddzień Wigilii mamy dla Was pyszny przepis na śląskiego karpia z ciapkapustką. Ten smak nas zachwycił i z pewnością podamy go na świątecznym stole.
Coraz droższy karp... Jakie jeszcze ryby nadadzą się na Wigilię?
Już coraz mniej czasu na wigilijne zakupy, a niestety ceny większości produktów, w tym karpia powalają. Jaka jeszcze ryba nada się na Wigilię? Co możesz kupić i przyrządzić, żeby wszyscy zajadali się ze smakiem?
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl