Canva.com
Karp nie tylko na święta. Podaj go z rodzynkami, rodzina będzie zachwycona
Do przeczytania w ok. 2 min.
Lubicie ryby, szczególnie to świąteczne? Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby przygotować delikatnego karpia w rodzynkach na niedzielny obiad. Pyszności!
Reklama
Czy karp jest zdrowy?
Karp jest dobrym źródłem białka, witaminy D, witaminy B12, witaminy B6 i kwasów tłuszczowych omega-3. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, witaminy i kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać zdrowie mózgu, układu nerwowego, układu krążenia, a także wpływają na wzrok i skórę. Karp ma stosunkowo niski poziom tłuszczu, co oznacza, że jest mniej kaloryczny niż niektóre inne ryby, takie jak łosoś czy tuńczyk.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- duży karp (1, 5-2 kg),
- 2 średnie liście laurowe,
- 3 duże cebule,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 200 g słodkiej śmietanki,
- 3 łyżki rodzynek sułtańskich,
- mielona słodka papryka,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- olej do smażenia,
- świeża natka pietruszki.
Jak przygotować karpia w rodzynkach?
- Przygotowanie – na początek sprawionego karpia pozbawmy łba i ogona (wykorzystajmy do zupy), pokrójmy na dzwonka. Następnie w dużym garnku zagotujmy wodę z łyżką soli.
- Wrzućmy jedną posiekaną cebulę, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
- Włóżmy dzwonka karpia, gotujmy 3-4 minuty. Wyjmijmy i osuszmy. Natomiast pozostałe cebule poszatkujmy w kosteczkę, zeszklijmy na kilku łyżkach oleju.
- Natłuśćmy naczynie żaroodporne. Ułóżmy osuszone dzwonka karpia. Posypmy je solą, mielonym pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i cebulą. Obłóżmy rodzynkami.
- Polejmy całość słodką śmietanką. Naczynie wstawmy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekajmy karpia przez 27-32 minuty.
- Wyjmijmy, udekorujmy listkami natki. Warto wiedzieć, że do ryby świetnie pasują kluseczki ziemniaczane.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Karp smażony - tradycyjny przepis na wigilię
Karp smażony jest jednym z najbardziej popularnych dań wigilijnych w Polsce. Ta tradycyjna potrawa ma długą historię i jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować karpia smażonego, jak go podawać oraz otrzymasz przydatne porady dotyczące tego przepisu.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl