sernik na zimno podany z listkiem mięty
canva.com

Kokosowy sernik na herbatnikach. Tak zrobisz pyszne ciasto dla całej rodziny!

Czy jest coś lepszego niż połączenie kremowego sera, chrupiących herbatników i egzotycznego kokosa? Zobacz, jak zrobić to ciasto krok po kroku.
Reklama
Składniki na pyszny sernik na spodziew z herbatników

Na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Na masę serową:

  • 500 g sera na sernik
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na polewę:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie sernika krok po kroku

Herbatniki zmiksuj na drobny pył (możesz to zrobić za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa). Roztop masło i wymieszaj je z herbatnikami. Następnie wyłóż tę mieszankę na dno formy do pieczenia (o średnicy około 24 cm), dociskając ją łyżką.

Reklama

Wstaw formę do lodówki na około 30 minut.

W dużej misce zmiksuj ser, cukier, jajka, mleko kokosowe, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Wyjmij formę z lodówki i zalej ją masą serową.

W jakiej temperaturze piec ciasto?

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do ostygnięcia z drzwiczkami uchylonymi.

Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe na złoty kolor, a następnie wymieszaj je z miodem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama