dżem z dyni w słoikach gotowy do spożycia
canva.com

Konfitura dyniowa z limonką. Aromatyczna i prosta w przygotowaniu

Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego, by urozmaicić swoje śniadania, to konfitura dyniowa z dodatkiem limonki będzie strzałem w dziesiątkę. Ta aromatyczna i prosta w przygotowaniu konfitura zaskoczy Cię nie tylko smakiem, ale także zapachem, który unosi się w czasie gotowania. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak pysznie smakuje!
Reklama

Składniki:

  • 500g miąższu z dyni (bez skóry i nasion)
  • 2 limonki
  • 400g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. W rondlu umieść miąższ z dyni, dodaj cukier i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż składniki się połączą i konfitura zgęstnieje.
  2. Dodaj cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
  3. Po około 5 minutach gotowania, sprawdź smak i ewentualnie dopraw cukrem lub sokiem z limonki do własnego gustu.
  4. Gorącą konfiturę przełóż do słoików, które wcześniej umyj i wyparz. Zakręć je dokładnie i odstaw do wystygnięcia.
  5. Gotową konfiturę przechowuj w lodówce. Wyśmienicie smakuje zarówno na chlebie, jak i jako dodatek do deserów.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama