Zupa krem z kalafiora
Canva.com

Obłędny krem kalafiorowy z parmezanową grzanką. Pycha!

Jeśli marzysz o pysznym, kremowym zupie, to ten przepis na krem kalafiorowy z parmezanową grzanką spełni Twoje oczekiwania. Ta wyjątkowa zupa to nie tylko doskonały smak, ale także źródło cennych składników odżywczych. Spróbuj go samodzielnie przygotować i rozkoszuj się wyjątkowym smakiem!
Reklama

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bagietka

Przygotowanie:

  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Gotuj go w bulionie warzywnym aż będzie miękki.
  2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażając aż zmiękną.
  3. Dodaj pokrojony w kostkę ziemniak i smaż chwilę razem z cebulą i czosnkiem.
  4. Dodaj ugotowany kalafior wraz z bulionem i gotuj razem przez kolejne 10 minut.
  5. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietanę kremówkę i starty parmezan, dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Bagietkę pokrój na grzanki, posyp je parmezanem i zapiekaj w piekarniku do momentu, aż się zrumienią.
  8. Serwuj krem kalafiorowy z parmezanową grzanką.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama