olej lniany w kosmetyce

Koniec z oliwą z oliwek do sałatek. TEN olejek jest obłędny!

Gdy chcemy dodać jakiś olej do sałatki, aby ją lekko nasączyć, wzbogacić o zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i pomóc występującym w niej witaminom lepiej się wchłaniać, zazwyczaj sięgamy po oliwę z oliwek albo olej rzepakowy.
Reklama

Inne oleje mogłyby dla nas dosłownie nie istnieć, podczas gdy niektóre z nich są równie mocno warte naszego zainteresowania. Popatrzmy więc, jaki olej do sałatek może bardzo dobrze się sprawdzić. Odkryjmy alternatywy dla tradycyjnego tłuszczu rzepakowego i oliwy, by urozmaicić delikatnie swój jadłospis, zaskoczyć swoje kubki smakowe i może nawet odkryć jakieś nowe ciekawe połączenie smakowe.

Olejek z pestek dyni

Pierwszą nieoczywistą propozycją dobrego tłuszczu sałatkowego będzie olej z pestek dyni. Idealnie pasuje on do świeżych kompozycji, wykonanych na bazie różnych miksów sałat (chociażby mieszanki roszponki, rukoli i zwykłej sałaty lodowej), łączonych z pomidorkami koktajlowymi, plasterkami ostrej rzodkiewki, kiełkami czy nawet selerem bądź mięciutką podgotowaną fasolką. Olej z pestek dyni zadba o nasz układ krążenia, wspomoże krążenie krwi i wzmocni organizm od środka. Podczas gdy oleje do sałatek zazwyczaj nie mają w sobie za dużo błonnika, olej z pestek dyni jest w tej kwestii wyjątkiem, bo błonnik rzeczywiście w nim występuje i pomaga nam regulować nasze procesy trawienne, jednocześnie przyspieszając nasz metabolizm.

Reklama

Jeszcze zdrowszy okazuje się olej lniany.

To kolejna bomba błonnikowa, wpływająca pozytywnie na pracę jelit i dbająca o układ pokarmowy, a ponadto wspierającą pracę serca i wzmacniająca układ krążenia. Wielu dietetyków, lekarzy i znawców żywienia jest zdania, że najzdrowszym olejem świata jest właśnie ten wytwarzany z ziaren lnu. Minusem może być jego bardzo gęsta i specyficzna konsystencja oraz typowy dla lnu smak i dość mocny aromat. Pamiętajmy, by takiego oleju do sałatek używać w mniejszych ilościach albo nawet łączyć go z innymi olejami (chociażby olejem rzepakowym), aby lekko go zneutralizować.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama