koreczki na sylwestra

Koreczki na grilla. Zrób je z kabanosem i serem pleśniowym!

Dobra impreza, a już zwłaszcza domówka, nie obejdzie się bez pysznych przekąsek, którymi można będzie zaspokoić tak zwanego "małego głoda" i zrobić sobie dobry podkład pod kolejne drinki. Idealna alternatywa dla chipsów to oczywiście kultowe już koreczki z kabanosem. Patyczki nadziewane kawałeczkami pysznego mięsa, żółtym serem i warzywami błyskawicznie znikną z talerzu i wylądują w brzuchach gości - wszyscy na pewno będą się nimi zajadać i nikt i się nie oprze!
Reklama

Ekspresowe koreczki na grilla

Najbardziej tradycyjna wersja przepisu na imprezowe koreczki z kabanosami to ta, w której kabanosy łączy się z pleśniowym serem i ogórkami - konserwowymi lub korniszonami. Oczywiście wszystkie składniki należy pokroić w mniejsze kawałki, aczkolwiek dość grube, by jednak dało się wyczuć poszczególne składniki, a następnie ponadziewać je na małe wykałaczki. Kolejność jest dowolna, ale imprezowe koreczki najłatwiej można będzie ułożyć na talerzu, jeżeli na ich podstawę użyje się kawałków twardego sera, pokrojonych w grubą porządną kostkę.

Jak przygotować koreczki?

Drugą warstwę tworzy kawałeczek ogórka korniszona lub konserwowego, a na górze umieszczany jest kawałek kabanosa. Tak naprawdę niczego więcej nie trzeba, by przekąska smakowała wyśmienicie i by wszyscy chcieli jej skosztować, bo takie klasyczne połączenia smakowe przez wiele osób są uznawane za najlepsze. Spory wpływ na ostateczny smak tak prostych dań ma jednak jakość użytych w nich składników.

Reklama

Ser powinien być dość łagodny, jednakże warto użyć czegoś gatunkowego, najlepiej kupionego w specjalnym sklepie i to na wagę, by nie musieć korzystać z marketowego sera w kostce. Ponadto dobrym wyborem będą kabanosy z dodatkiem chili lub pieprzu. Dodatek ostrej przyprawy sprawi, że imprezowe koreczki staną się bardziej wyraziste i dla większości osób dużo smaczniejsze.

Ten prosty przepis na koreczki można sobie oczywiście swobodnie zmodyfikować i wymienić kabanosy na zwykłą szynkę, a ser żółty np. na ser pleśniowy. Kombinacje są wskazane, zwłaszcza gdy na imprezę zaprasza się gości, którzy lubią próbować nowych smaków i nie będą narzekać nawet wtedy, gdy coś nie będzie im smakować.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama