śliwki zawinięte w boczek
Canva.com

Śliwki pieczone w boczku. Ta przekąska jest hitem na każdej imprezie!

Śliwki pieczone w boczku to przekąska znana od lat, która za każdym razem robi wielkie wrażenie. Sprawdzi się zarówno podczas większych uroczystości, jak i mniej zobowiązujących spotkań z przyjaciółmi. Jaką je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 12 koreczków.
Reklama

Składniki na koreczki ze śliwki i boczku

  • 12 cienkich plasterków wędzonego boczku (warto wybrać chudy)
  • 12 suszonych śliwek
  • 12 wykałaczek

Sposób przygotowania koreczków

Pokrojony boczek na desce drewnianej
Canva.com
  1. Śliwki dokładnie wypłucz, a potem na co najmniej godzinę umieść w misce z wodą, aby nabrały trochę miękkości.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Każdą śliwkę dokładnie zawiń w plasterek boczku i zepnij wykałaczką. Jeśli lubisz pikantne przekąski, boczek można przyprószyć białym pieprzem.
  3. Ułóż śliwki zawinięte w boczek w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  4. Przekąska jest gotowa, kiedy boczek nabierze złocistego, a nawet lekko brązowego koloru. Warto uważać podczas wyciągania jej z piekarnika, ponieważ tłuszcz z boczku mocno pryska. Najlepiej smakuje na gorąco, ale nadmiar można przechować w lodówce.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama