Łosoś w sosie mango podany ze szparagami
Canva.com

Łosoś z sosem mango. Ten przepis skradnie serce Twojego ukochanego!

Łosoś z sosem mango to pomysł na potrawę, która zachwyca wyglądem i nietypowym połączeniem smaków. Sprawdzi się idealnie na romantyczną kolację czy inną szczególną okazję. Jak przygotować danie? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama

Składniki na łososia z mango

  • 2 filety z łososia (300 g w sumie)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru

Składniki na sos mango:

  • 1 mango
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól

Sposób przygotowania łososia w sosie mango

  1. Filety dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i odetnij z nich skórę.
  2. Wymieszaj w misce sos sojowy, sok z limonki, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i brązowy cukier. W marynacie obtocz łososia, a całą miskę z marynatą i rybą włóż do lodówki na godzinę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez osiem minut. W międzyczasie podgrzej w rondelku pozostałą marynatę i oblej rybę pod koniec pieczenia.
  4. Mango obierz i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj je z octem, sokiem z limonki, cukrem brązowym, startym imbirem oraz oliwą z oliwek i solą. Całość zmiksuj na jednolitą masę za pomocą blendera.
  5. Przełóż sos do rondelka i podgrzej przez kilka minut. Rybę wyłóż na talerze, a następnie polej gęstym sosem mango. Najlepiej podawać tak przyrządzonego łososia z ryżem jaśminowym.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama