Zupa tajska z krewetkami w miseczce
Canva.com

Lubisz pikantne smaki? Ta zupa z dodatkiem krewetek rozpieści Twoje kubki smakowe

Tajska kuchnia cieszy się rosnącą popularnością na świecie, zwłaszcza wśród osób ceniących intensywne smaki i ostre przyprawy. Jedną z popularniejszych potraw jest tajska zupa tom yum z krewetkami. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki na wyjątkową zupę tom yum z krewetkami

  • 1l wody
  • 30g pasty tom yum
  • 100ml mleka kokosowego 90%
  • Pół szklanki krojonych pomidorów
  • 100g grzybów chińskich z puszki
  • 200g krewetek
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania tajskiej zupy

zupa tajska w miseczce i warzywa
Canva.com
  1. Wlej wodę do garnka, zagotuj ją i dodaj pastę tom yum. Dodaj grzyby chińskie, mleko kokosowe oraz pomidory i wymieszaj dokładnie całość.
  2. Oczyść krewetki z pancerzy, ogonków i jelit. Wypłucz je dokładnie i wrzuć do garnka z gotującą się zupą.
  3. Gotuj zupę na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodaj do niej sos rybny i sok z cytryny.
  4. Pasta tom yum jest powszechnie dostępna w supermarketach, ale można ją również przygotować we własnym zakresie. Wystarczy łyżka oleju, 1 szalotka, trawa cytrynowa, pół łyżeczki chilli w proszku, 1 łyżeczka tamaryndu, ząbek czosnku, 3cm galangalu i 1 łyżeczka cukru brązowego. Wystarczy wszystko razem podsmażyć, dodać wody i dusić do odparowania.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama