lukrowane pierniczki
pexels.com

Lukier - jak zrobić lukier? Sprawdzony przepis dla każdego

Lukier jest podstawą w cukiernictwie. Wydawać by się mogło, że jest banalnie prosty do przygotowania. Rzeczywiście może tak być, jeżeli cukiernik korzysta ze sprawdzonego przepisu! W naszym artykule znajdziesz wskazówki, które pozwolą Ci stworzyć lukier, który łatwo rozprowadza się na wypiekach, a więc świetnie nadaje się do dekorowania.
Reklama

Jak zrobić lukier?

Domowy lukier jest podstawą wielu wypieków. Może stanowić wspaniałą dekorację pierniczków, babek, babeczek, serników, pączków czy drożdżówek. Oprócz tego jest oczywiście pyszny i dodaje charakteru. W sklepach można kupić gotowe produkty tego typu, jednak trzeba przyznać, że nie smakują tak samo, jak te domowe. Zwłaszcza, że lukier królewski, tradycyjny i cytrynowy można samodzielnie przygotować zaledwie w ciągu chwili z niewielu składników. Jest to bardzo proste, nie wymaga dużego nakładu czasu, a ponadto jest satysfakcjonujące.

Dziewczynka lukruje pierniczki
pexels.com

Przepis według Ani Starmach

Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję, łatwo się rozprowadza i wyróżnia go perłowy połysk, który zdobi każdy wypiek.

Reklama

Tak naprawdę do jego wykonania potrzebujesz zaledwie dwóch składników.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka wody lub soku z cytryny

Jak wskazuje Ania Starmach, cukier puder należy najpierw przesiać przez sitko, a następnie wsypać do czystej, osuszonej miski. Samodzielnie zdecyduj, jak lukier ma smakować, a więc z czego go zrobisz. Z wody, a może z soku z cytryny? Jak łatwo jest się domyślić, ta druga opcja jest mniej słodka i nadaje wypiekom nieco cytrynowego posmaku. To idealny wybór w szczególności, kiedy całość będzie wykorzystywana do wypieków wielkanocnych.

Do przesianego cukru pudru dodaj wodę albo sok z cytryny. Utrzyj łyżką całość bardzo dokładnie. Rób to, aż do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. To wszystko! Prawda, że to banalnie prosty przepis? Oczywiście wymaga to dużej dozy cierpliwości, ponieważ konsystencja lukru musi być idealnie gładka i równomierna.

Reklama

Jeżeli chcesz, żeby biały lukier był bardziej przezroczysty, możesz dodać do całości więcej soku z cytryny lub wody.

Jak sprawdzić konsystencję lukru?

Lukier cytrynowy, a także tradycyjny muszą być idealnie gładkie. Ich gęstość ma ogromne znaczenie, ponieważ wpływa na to, czy łatwo będzie można je rozprowadzić na wypiekach. Warto zatem na bieżąco ją kontrolować, a w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru lub soku z cytryny. Jak ocenić konsystencję? Przede wszystkim powstała masa nie może być gęstsza, niż ciepły budyń.

Przygotowując lukier, pamiętaj o tym, że z czasem on gęstnieje. To normalne zjawisko, a więc najlepiej przygotuj go na świeżo i od razu dekoruj nim ciasto, żeby uniknąć trudności w rozprowadzaniu masy. Co ważne, cukier musi się rozpuścić w wodzie albo soku i to od tego zależy jego konsystencja.

Cukiernik lukruje ciasto
pexels.com

Jak zrobić kolorowy lukier?

Reklama

Do lukru możesz możesz dodać również barwnik spożywczy. Najlepiej postawić na ten w żelu, ponieważ łatwo jest przy jego pomocy uzyskać oczekiwany kolor. Barwnik dodawaj jednak bardzo ostrożnie, aby kolor nie wyszedł zbyt mocny, niż tego oczekujesz. Być może zaledwie odrobina będzie dla Ciebie satysfakcjonująca?

Lukier królewski

Wypieki z dodatkiem lukru królewskiego również cieszą się ogromną popularnością. Robi się go z białka, cukru pudru, a także odrobiny soku z cytryny. Często wykorzystuje się go, np. do dekoracji eleganckich tortów. A to ze względu na jego wyjątkowy, śnieżnobiały kolor. Produkt całkowicie zastyga na wypiekach, dzięki czemu powstałe dekoracje są trwałe i nie kleją się.

Reklama

Proporcja białek do cukru pudru powinna wynosić 1:5. Warto ją jednak dobrać do swoich indywidualnych potrzeb. Konsystencja powinna być uzależniona od tego, do jakich celów wykorzystasz lukier. Jeżeli do tworzenia misternych, trójwymiarowych dekoracji, lepiej jest postawić na nieco gęstszy lukier.

Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie połączyć, a cukier powinien rozpuścić się w białku oraz odrobinie soku. Grudki nie wchodzą w grę! To ważne, ponieważ będą widoczne, co zniszczy efekt, jaki chcesz osiągnąć.

Ważna wskazówka: jeżeli nie będziesz używać lukru natychmiast, po prostu przykryj go dokładnie folią spożywczą. Dzięki temu nie wyschnie on zbyt szybko.

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama