Mąka ze świerszczy? Nie martw się, już od dawna zjadasz barwnik z....
Do przeczytania w ok. 1 min.
Mąka ze świerszczy? A wiesz, że jesz koszenilę?
Jeśli martwi Cię wizja zjadana posiłku, w którym są insekty, to czeka na Ciebie zła wiadomość. Wiele produktów, które spożywasz, na przykład wędlina, słodycze, galaretki, są barwione koszenilą. A koszenila to nic innego jak... sproszkowane owady.
Jeśli widzisz jakieś słodycze, które mają piękny, intensywny kolor, prawdopodobnie został użyty ten barwnik.
O co chodzi ze świerszczami?
Nie, nikt nie będzie na siłę karmił nas insektami. Po prostu zatwierdzono możliwość korzystania z mąki wyprodukowanej ze sproszkowanego świerszcza domowego na terenie Unii Europejskiej, a więc i Polski.
W krajach poza Europą nie jest to żadna nowość.
Jak odróżnić mąkę ze świerszczy od tradycyjnej?
Przede wszystkim trzeba przeczytać etykietę, będzie tam wszystko wyszczególnione. Producenci nie mają prawa zatajać informacji na temat tego, jakie składniki wchodzą w skład produktu. Po drugie taka mąka to jedynie dodatek, ma inny smak i kolor od tradycyjnej.
Do czego dodaje się mąkę ze świerszczy
Można zmieszać ją ze zwykłą mąką, na przykład pszenną. Jest ciekawym dodatkiem do koktajli, ciastek. Możesz też usmażyć omlet z jej dodatkiem lub upiec babeczki.