Mąka ze świerszczy i żelki barwione koszenilą.
Canva

Mąka ze świerszczy? Nie martw się, już od dawna zjadasz barwnik z....

O uszy obiło Ci się coś na temat jedzenie świerszczy i się tym martwisz? Niepotrzebnie, nikt nie będzie Cię na siłę karmił mąką ze świerszczy. Jednak, jeśli chcesz zrezygnować z jedzenia insektów, musisz przyjrzeć się swojemu menu...
Reklama

Mąka ze świerszczy? A wiesz, że jesz koszenilę?

Jeśli martwi Cię wizja zjadana posiłku, w którym są insekty, to czeka na Ciebie zła wiadomość. Wiele produktów, które spożywasz, na przykład wędlina, słodycze, galaretki, są barwione koszenilą. A koszenila to nic innego jak... sproszkowane owady.

Jeśli widzisz jakieś słodycze, które mają piękny, intensywny kolor, prawdopodobnie został użyty ten barwnik.

O co chodzi ze świerszczami?

Nie, nikt nie będzie na siłę karmił nas insektami. Po prostu zatwierdzono możliwość korzystania z mąki wyprodukowanej ze sproszkowanego świerszcza domowego na terenie Unii Europejskiej, a więc i Polski.

W krajach poza Europą nie jest to żadna nowość.

Miska z mąką.
Canva

Jak odróżnić mąkę ze świerszczy od tradycyjnej?

Przede wszystkim trzeba przeczytać etykietę, będzie tam wszystko wyszczególnione. Producenci nie mają prawa zatajać informacji na temat tego, jakie składniki wchodzą w skład produktu. Po drugie taka mąka to jedynie dodatek, ma inny smak i kolor od tradycyjnej.

Do czego dodaje się mąkę ze świerszczy

Można zmieszać ją ze zwykłą mąką, na przykład pszenną. Jest ciekawym dodatkiem do koktajli, ciastek. Możesz też usmażyć omlet z jej dodatkiem lub upiec babeczki.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama