Żeberka
Canva.com

Podaj żeberka w tej słodkiej marynacie. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Miodowe żeberka z chili to danie wprost idealne. to zasługa oczywiście słodkiego miodu. W trakcie karmelizacji nadaje mięsu wyjątkowy smak.
Reklama

Składniki na miodowe żeberka

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1,2 kg (1200 g) żeberek ekstramięsnych,
  • 1 średnia cebula,
  • sól,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 1 średnia cytryna,
  • po 2 łyżki oleju rzepakowego i ketchupu,
  • 3-4 łyżki płynnego miodu naturalnego,
  • ½ łyżeczki chili w proszku,
  • zioła prowansalskie,
  • mielony pieprz czarny.

Jak zrobić pyszne żeberka w miodowej glazurze?

Przygotowanie – na początek żeberka umyjmy, osuszmy. Podzielmy wzdłuż kostek na porcje lub pozostawmy w całości. Umieśćmy w misce. Znów cebulę obierzmy, posiekajmy.

Reklama

Czosnek przeciśnijmy przez praskę. Razem z cebula przełóżmy do miski z mięsem. Wsypmy mielone chili. Utrzyjmy po 2 łyżki oleju i ketchupu z miodem. Dodajmy sok z cytryny. Marynatę doprawmy szczyptą ziół prowansalskich, solą i mielonym pieprzem czarnym.

Polejmy żeberka, wymieszajmy. Odstawmy na 60 minut. Następnie żeberka przełóżmy do rękawa do pieczenia razem z marynatą. Wlejmy do środka kilka łyżek wody. Rękaw umieśćmy w żaroodpornym naczyniu. Całość pieczmy około 79-83 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (160 stopni z termoobiegiem). 12 minut przed końcem rozetnijmy rękaw, aby żeberka się przypiekły.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama