Podaj żeberka w tej słodkiej marynacie. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na miodowe żeberka
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1,2 kg (1200 g) żeberek ekstramięsnych,
- 1 średnia cebula,
- sól,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 1 średnia cytryna,
- po 2 łyżki oleju rzepakowego i ketchupu,
- 3-4 łyżki płynnego miodu naturalnego,
- ½ łyżeczki chili w proszku,
- zioła prowansalskie,
- mielony pieprz czarny.
Jak zrobić pyszne żeberka w miodowej glazurze?
Przygotowanie – na początek żeberka umyjmy, osuszmy. Podzielmy wzdłuż kostek na porcje lub pozostawmy w całości. Umieśćmy w misce. Znów cebulę obierzmy, posiekajmy.
Czosnek przeciśnijmy przez praskę. Razem z cebula przełóżmy do miski z mięsem. Wsypmy mielone chili. Utrzyjmy po 2 łyżki oleju i ketchupu z miodem. Dodajmy sok z cytryny. Marynatę doprawmy szczyptą ziół prowansalskich, solą i mielonym pieprzem czarnym.
Polejmy żeberka, wymieszajmy. Odstawmy na 60 minut. Następnie żeberka przełóżmy do rękawa do pieczenia razem z marynatą. Wlejmy do środka kilka łyżek wody. Rękaw umieśćmy w żaroodpornym naczyniu. Całość pieczmy około 79-83 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (160 stopni z termoobiegiem). 12 minut przed końcem rozetnijmy rękaw, aby żeberka się przypiekły.