penne z orzechowym pesto na białym talerzu
canva.com

Makaron penne z boczkiem i szparagami. Oto pomysł na #lunchbox

Makaron penne z boczkiem i szparagami to wyjątkowe danie, które zachwyca smakiem i aromatem. Kombinacja chrupiącego boczku, soczystych szparagów i al dente makaronu penne stworzy niezapomniany posiłek dla całej rodziny.
Reklama

Składniki:

  • 250g makaronu penne
  • 150g boczku
  • 200g świeżych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Parmezan do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron penne w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw na bok.
  2. Na suchej patelni podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Następnie dodaj pokrojone w plastry szparagi i smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż jeszcze przez minutę.
  3. W dużej misce połącz ugotowany makaron z mieszanką boczku, szparagów i czosnku. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  4. Podawaj danie posypane startym parmezanem, jeśli lubisz.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama