Makaron z jajkiem i serem — prawdziwy hit #zerowaste
Do przeczytania w ok. 2 min.
Makaron z jajkiem i serem — wykorzystaj resztki z lodówki!
Jeśli została ci szynka lub ser i nie wiesz, co z nimi zrobić, wykorzystaj je w tym daniu. Będą idealne!
To danie świetnie sprawdza się, kiedy lodówka świeci pustkami, a masz ochotę na sycący obiad.
Uwaga — niestety makaron z serem i jajkiem nie za bardzo nadaje się do podgrzania, dlatego trzeba go zjeść od razu.
Przepis na to danie jest bardzo podobny do spaghetti ala carbonara, są jednak pewne różnice w ich wykonaniu.
Makaron z serem i jajkiem — potrzebne składniki
Szynkę z przepisu możesz zastąpić innym mięsem, które zostało Ci z poprzedniego dnia. Ser może być zarówno w kawałku — wtedy należy go zetrzeć, jak i w plasterkach. W takiej sytuacji trzeba będzie go po prostu pokroić w drobną kostkę.
Najlepszą cebulą do tego dania, będzie szalotka, jednak można użyć też zwykłej.
Makaron może być dowolny.
Smażyć można zarówno na oliwie z oliwek, oleju, jak i maśle klarowanym. Każdy z tych tłuszczów nada potrawie inny smak.
Pieprzu można użyć mniej, nadaje on jednak daniu wyjątkowy smak.
- 0,5 paczki makaronu
- 1 garść startego sera lub kilka plasterków sera
- kilka plasterków szynki
- 2 jajka
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Makaron z serem i jajkiem — jak go zrobić krok po kroku?
Makaron ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jajka rozbić, rozbełtać, wymieszać z solą i pieprzem. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć aż się zeszkli. Szynkę pokroić w kostkę i też przesmażyć. Dodać czosnek, po chwili wrzucić na patelnię makaron. Za moment należy dodać połowę sera i jajka. Kiedy jajka się zetną, danie trzeba ponakładać na talerze i posypać resztą sera.
Jak podawać to danie?
Ten makaron będzie pięknie się prezentować, jeśli udekorujesz go posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pamiętaj, że to danie trzeba zjeść od razu po przygotowaniu — nie jest to potrawa, którą można przygotować wcześniej.