Marynowane papryczki jalapeno. Prosty przepis na Karnawał!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego przetworu potrzebne nam będą następujące składniki:
1 litr (4 szklanki) octu jabłkowego 5-procentowego, 2 łyżki miodu naturalnego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki przyprawy do marynat (kupionej lub możemy ją przygotować sami; przepis w kolejnej części), 1 łyżka ziarenek pieprzu różowego, około 20 dużych lub 30 małych papryczek jalapeno (pokrojonych w plastry o grubości 6 mm).
Domowa przyprawa do marynat
Potrzebne składniki - 1 laska cynamonu (połamana na kawałki), 2 suche liście laurowe (zgniecione), 2 średnie ząbki czosnku (w całości), 2 łyżki ziaren gorczycy, 2 łyżki ziaren kolendry, 1 łyżka różnych ziaren pieprzu, 2 łyżeczki ziela angielskiego (w całości), 2 łyżeczki nasion kopru, 1 łyżeczka pieprzu czerwonego w płatkach.
Przygotowanie - mieszamy wszystkie składniki w małej misce. Przechowujemy przyprawę w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej maksymalnie do roku.
Jak zrobić marynowane papryczki jalapeno?
Przygotowanie przetworu - potrzebujemy gorących, wysterylizowanych słoików i zakrętek. W dużym rondlu mieszamy ocet, miód i sól, doprowadzamy do wrzenia na średnim płomieniu i mieszamy, aby sól się rozpuściła. Do każdego słoika wkładamy 1/2 łyżeczki przyprawy do marynat i 1/2 łyżeczki różowego pieprzu.
Ciasno układamy w słoikach plasterki papryczki do wysokości 2 cm poniżej brzegu. Łyżką wazową nalewamy do słoików tyle gorącego roztworu octu, aby odległość między nim a zakrętką wynosiła 12 mm.
Usuwamy pęcherzyki powietrza i w razie potrzeby dostosowujemy wolną przestrzeń w słoiku. Wycieramy brzeg słoika i zakręcamy go szczelnie. Pasteryzujemy słoiki przez 7 minut we wrzącej wodzie.
Następnie pozwalamy słoikom odpocząć przez 12 godzin, a potem odstawiamy je na dwa tygodnie, aby marynata nabrała ostatecznego smaku. Zamknięte słoiki mogą być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu do roku. Jeśli słoik nie jest szczelny, trzymamy go w lodówce nie dłużej niż przez tydzień.