Papryka
Canva.com

Obieranie papryki jest trudne? Wystarczy patelnia!

Masz ochotę na przystawkę z papryką w roli głównej, ale chcesz pozbyć się skórki? Mamy dla Ciebie prosty sposób, który pomoże ją ściągnąć!
Reklama

Obranie papryki nie jest wcale trudnym wyzwaniem. Wystarczy, że dobrze się do tego przygotujemy i wykorzystamy to, co mamy w domu, czyli patelnię, piekarnik i nożyk. Papryka bez skórki - łagodna lub pikantna chili lub jalapeno będzie doskonałą bazą do sosów, przekąsek oraz przetworów.

Papryka a dieta wrzodowa

Papryka
Canva.com

Na co dzień paprykę jemy, np. w sałatkach lub na kanapkach ze skórka i na surowo. Co zrobić jednak, gdy trzeba będzie obierać paprykę, np. w delikatnej diecie dla osób chorujących na choroby wrzodowe? W diecie wrzodowej wszystkie warzywa oraz owoce muszą być bez skórek i poddane obróbce termicznej. W innym wypadku chory może mieć problemy z żołądkiem lub dwunastnicą.

Obieranie papryki za pomocą patelni

  • Paprykę możemy łatwo obrać na podgrzanej patelni. Wystarczy, że paprykę natrzemy oliwą z oliwek i ułożymy na mocno rozgrzanej patelni do grillowania. Paprykę smażymy z obu stron, aż skórka będzie w pełni zwęglona. Czas smażenia to około 20 minut.
  • Przekładamy paprykę do dużego i wysokiego pojemnika. Paprykę szczelnie zamykamy w folii do pieczenia.
  • Po kilkunastu minutach usuwamy gniazdo nasienne. Palcami ściągamy skórkę.

Podobnie możemy zrobić także w piekarniku. Po wyciągnięciu papryki użyjmy jednorazowych rękawiczek oraz nożyka do ściągnięcia skórki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama