Kurczak po meksykańsku podany z warzywami
Canva.com

Obłędnie soczysty i pikantny. Oto kurczak po meksykańsku z jalapeno!

Meksykańska kuchnia to uczta smaków, aromatów i pikantnych przypraw. Jeśli jesteś miłośnikiem intensywnych doznań kulinarnych, to kurczak po meksykańsku z dodatkiem jalapeño może być Twoim nowym ulubionym daniem. Ta wyjątkowa potrawa łączy w sobie soczystość kurczaka z ognistym charakterem pikantnych papryczek jalapeño.
Reklama

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 2-3 średniej wielkości jalapeño, pokrojone w plasterki (możesz dostosować ilość do swojego preferowanego poziomu ostrości)
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostra (lub więcej, jeśli lubisz bardzo pikantne dania)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Sok z 1 limonki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie kurczaka

  1. W misce wymieszaj olej roślinny, sok z limonki, mielony kmin rzymski, paprykę słodką, ostrą paprykę, posiekany czosnek, sól i pieprz. Marynatę wymieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły.
  2. Filety z kurczaka umieść w marynacie, delikatnie je obtaczając, aby były równomiernie pokryte. Pozostaw mięso w marynacie przez co najmniej 30 minut (najlepiej przez kilka godzin), aby nabrało intensywnego smaku.
  3. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej niewielką ilość oleju. Obsmaż filety z kurczaka z obu stron, aż staną się złociste i dokładnie przypieczone. Po usmażeniu, wyjmij je z patelni i odłóż na bok.
  4. W tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, podsmaż pokrojoną cebulę do momentu, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj plasterki jalapeño i podsmaż przez kilka minut, aby uwolnić ich aromat i pikantność.
  5. Wróć do patelni usmażonym kurczakiem i dokładnie wymieszaj z cebulą i jalapeño. Podsmażaj całość jeszcze przez kilka minut, aby składniki się przegryzły.

Kurczaka po meksykańsku podawaj posypany świeżą posiekaną natką pietruszki, która doda danie świeżości i intensyfikacji smaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama