Zupa grzybowa na Wigilię.
Canva

Mocno grzybowa i aromatyczna - taka jest sztandarowa zupa Roberta Makłowicza. Oto przepis

Robert Makłowicz to jedna z najbardziej znanych postaci polskiej kuchni. Jego programy kulinarnie cieszą się ogromnym zainteresowaniem w Polsce i na świecie. Jednym z jego przepisów, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom grzybów, jest zupa z suszonych grzybów.
Reklama

Składniki na aromatyczną zupę grzybową

  • 50 g suszonych borowików
  • 50 g suszonych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić grzybową z przepisu Makłowicza?

  1. Wymocz suszone grzyby w misce z wodą przez około 30 minut, aż zmiękną.
  2. Pokrój cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę i seler na małe kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek i warzywa przez około 5 minut.
  4. Dodaj suszone grzyby i mąkę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  5. Wlej bulion warzywny i dokładnie wymieszaj.
  6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Na koniec dodaj natkę pietruszki i gotuj przez kolejne 5 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama