Pexels.com
Krówkowy sernik na świątecznym stole. Jest obłędnie puszysty i słodki!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Sernik jest jednym z najbardziej lubianych ciast, który zyskuje sobie wiernych fanów za sprawą licznych wariacji, w jakim można go spotkać. Jedną z nich jest krówkowy sernik, który nie tylko zaspokaja chęć na ser w cieście, ale też na coś nietypowego i słodkiego. Z łatwością można przygotować go samemu i podzielić się nim na przykład podczas rodzinnej uroczystości.
Reklama
[h1]Z masą krówkową[/h1]
Choć najczęściej wykorzystywana jest jako jedna z warstw w cieście przekładanym, to masa krówkowa ma więcej zastosowań — może się pojawić jako dodatek do owsianki czy właśnie jako jeden ze składników sernika. Dobrze komponuje się z serem twarogowym, jak też tworzy przyjemnie słodki duet z czekoladą. To przekłada się na stworzenie deseru, który swoim smakiem na długo pozostaje pamięci i który chce się bardzo szybko powtórzyć.
Składniki:
- 50 dag mielonego twarogu na sernik
- 1 tabliczka białej czekolady
- ½ kostki masła
- 1 puszka masy krówkowej
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- ⅓ szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki orzechów
- 30 dag herbatników
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
- opcjonalnie: owoce i posiekane orzechy
Przygotowanie
- Otworzyć puszkę z masą krówkową. Ciastka i orzechy zmielić bardzo drobno w blenderze. Wymieszać z połową masy krówkowej. Rozsmarować na spodzie tortownicy, wstawić do lodówki.
- Do dużego garnka włożyć masło i połamaną białą czekoladę. Wsypać cukier. Mieszając, podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia się składników. Wtedy dodać twaróg i rozmącone jajka. Mieszając, gotować około 10 minut. Budyń rozrobić w mleku. Wlać do masy. Podgrzewać, aż zgęstnieje. Zdjąćj z palnika i wymieszać z pozostałą masą krówkową.
- Wszystko przełożyć do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Schładzać przez całą noc.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Totalnie obłędny sernik kajmakowy. Pulchny biszkopt i słodkie mascarpone sprawiają, że jest WOW
Bardzo lubię słodki i pulchny sernik. Ale ten w wersji z kajmakiem i pysznym mascarpone jest zniewalający. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego, dlatego i Wam życzę takiej uczty.
Mandarynkowy sernik z czekoladą na herbatnikowym spodzie. Poznaj ten prosty przepis
Sernik to ciasto, które najczęściej gości na polskich stołach. My dziś mamy dla Was świetną propozycję na serowiec z mandarynkami oraz z czekoladą. Pycha!
Puszysty i mięciutki sernik z chałwą. Spróbuj go dopiero po 12 godzinach!
Ser + chałwa, czy to dobre połączenie? Przekonajcie się sami, dzięki naszemu prostemu przepisowi.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl