Sos śliwkowy
Canva.com

Najlepszy przepis na sos śliwkowy do mięsa. Idealny do świątecznego obiadu

Intensywny smak i aromat suszonych śliwek doskonale harmonizuje z potrawami mięsnymi. Duszony kawałek mięsa w sosie śliwkowym ma niepowtarzalny smak, jest lekko słodki i bardzo aromatyczny. Sos śliwkowy to pyszny dodatek, który uświetni każdy obiad. Poniżej znajdziecie recepturę na sos śliwkowy do mięsa.
Reklama

Sos śliwkowy może być kapitalnym dodatkiem do duszonej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, a nawet do wędlin i pasztetów. Praktycznie każdy gatunek mięsa rewelacyjnie komponuje się z jego intensywnym, słodkim smakiem.

Suszone śliwki są zdrowe i wyjątkowo smaczne. Zbawiennie wpływają na układ trawienny. Przyspieszają przemianę materii, a obecne w nich przeciwutleniacze spowalniają także procesy starzenia i chronią przed nowotworami. Smakują tak samo dobrze w połączeniu z owsianką, jogurtem albo same, jako niskokaloryczna przekąska.

Sos śliwkowy - przepis

Reklama

Składniki:

  • 250 ml śmietany do zup i sosów 18%
  • 300 g suszonych śliwek
  • pieprz, sól
  • 2 goździki

Przygotowanie

Sos śliwkowy
Canva.com

Suszone śliwki przełóż do małego garnka i zalej wodą. Dodaj goździki, pieprz, sól i gotuj na małym płomieniu przez 20-25 minut. Następnie śmietanę rozrób w niewielkiej ilości wody ze śliwek i przelej do garnka. Sos dobrze wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama