Owoce głogu
Canva.com

Napar z tych owoców zadba o nasz układ krwionośny. Koniecznie spróbuj!

Owoce głogu nie cieszą się zbyt ogromną popularnością, a szkoda. Mają cenny wpływ na zdrowie i wiele ciekawych zastosowań w kuchni. Można przyrządzić z nich pyszne dżemy, syropy, konfitury, a nawet wina. W smaku przypominają nieco owoce dzikiej róży.
Reklama

Dawniej ludzie doceniali głóg, głównie z uwagi na jego lecznicze właściwości. Wierzono, że roślina posadzona na miedzy między polami, ochroni rośliny uprawne przed wpływem szkodników - z tego powodu najczęściej można było ją spotkać właśnie przy polach. Jak zatem wykorzystać owoce głogu w kuchni?

Owoce głogu - do czego je stosować?

Owoce głogu
Canva.com

Owoce mogą posłużyć nam do przygotowania znakomitej nalewki. Choć nie jest zbyt popularna, to ma swoich wielbicieli. Wytwarza się ją podczas maceracji owoców głogu w wysokoprocentowym alkoholu. Głóg sprawdza się także jako surowiec do przetworów. Konfitura albo dżem głogowy może być doskonałą alternatywą dla konfitury z dzikiej róży - ma niemal identyczny smak.

Reklama

Kolejnym popularnym sposobem na wykorzystanie owoców głogu jest przyrządzenie z nich herbaty bądź naparu. Należy je wcześniej ususzyć, a z rozdrobniony susz zalać gorącą wodą. Taki napar ma zbawienny wpływ na układ krwionośny z uwagi na sporą zawartość flawonoidów.

Sok głogowy

Świeżo wyciskany sok z głogu ma dość charakterystyczny cierpko-kwaśny smak. Mimo że nie smakuje każdemu, to warto od czasu do czasu po niego sięgać, gdyż ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Aby zrobić taki napój, najpierw trzeba umyć owoce i usunąć z nich pestki. Potem przepuścić je przez sokowirówkę. Otrzymany płyn można dosłodzić miodem do smaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama