Niezawodny przepis na sok z czarnego bzu. Jego właściwości są nieocenione
Do przeczytania w ok. 1 min.
Nasz przepis jest stary, jak świat, jednak nigdy nie zawodzi. Do jego zrobienia będziemy potrzebować tylko kilku składników. Sok z czarnego bzu to dla wielu osób wspomnienie z dzieciństwa. To właśnie ten napój był stałym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty i cała mieszanka wydawała się skutecznym specyfikiem na wszelkie infekcje.
Sok z czarnego bzu - przepis
Składniki:
- 500 g cukru
- 1,5 kg owoców czarnego bzu bez łodyg
- sok z jednej cytryny
- 300 ml wody
Przygotowanie:
W przepisie użyj dojrzałych, ciemnych owoców czarnego bzu. Usuń z nich łodygi, a potem dobrze umyj i przełóż do garnka, zalej wodą.
Garnek postaw na gazie i gotuj zawartość przez 15-20 minut, do chwili zagotowania. Następnie zdejmij z palnika i odciśnij owoce z soku na sitku. Potem powtórz tę czynność, przelej przez sito jedynie sok.
Gotowy sok jeszcze raz przelej do garnka, wsyp ok. 500 g cukru (nie należy z niego całkowicie rezygnować, gdyż zapewnia nie tylko słodki smak, ale jest konserwantem). Garnek umieść na palniku i gotuj płyn przez 10-15 minut - cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ściągnij naczynie z gazu, wlej sok z cytryny i solidnie zamieszaj całość. Tak przyrządzoną mieszankę przelej do butelek - umytych i wyparzonych.