Pasztet drobiowy pokrojony na dwa kawałki leżące na białym półmisku
canva.com

Pasztet drobiowy - sekret sukcesu!

Pasztet drobiowy to danie, które kojarzy się nam z wyjątkowymi okazjami i spotkaniami ze znajomymi czy rodziną. Jednak z powodzeniem możemy go przygotować także na co dzień. Sprawdź, jak zrobić najlepszy pasztet drobiowy i zachwyć bliskich swoimi kulinarnymi umiejętnościami.
Reklama

Czym jest pasztet drobiowy?

Pasztet drobiowy to danie mięsne, które składa się z mielonego mięsa drobiowego oraz dodatków, takich jak wątróbki czy boczek. Całość formuje się w kształt pasztetu i piecze. Gotowy pasztet często podaje się na zimno, na kanapkach lub jako przystawkę na ciepło.

Jak zrobić najlepszy pasztet drobiowy? Przepis krok po kroku

Składniki na pasztet drobiowy:

  • 1,5-1,8 kg kurczaka z ekologicznej hodowli
  • garść suszonych grzybów
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 1 duża cebula [[3]]
  • 3 średnie surowe jajka
  • 4 liście laurowe
  • 8 kuleczek ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2-3 litry wody
Pasztet drobiowy na dwóch kromkach chleba leżących na drewnianej desce
canva.com

Przygotowanie:

  1. Umyj kurczaka pod bieżącą wodą. Umieść w dużym garnku i zalej wodą.
  2. Dodaj liście laurowe, kuleczki ziela angielskiego, sol i pieprz.
  3. Dodaj suszone grzyby, boczek i cebulę pokrojoną w kostkę.
  4. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodziło będzie od kości.
  5. Ugotowane mięso oddziel od kości i umieść w misce. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
  6. Masę mięsną przetrzyj przez sito lub zblenduj na gładką masę.

Formowanie i pieczenie:

  1. Formę na pasztet wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  2. Wlej do niej przygotowaną masę mięsną.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 1,5 godziny, aż pasztet nabierze złotobrązowego koloru i wierzch zacznie się rumienić.
  4. Gotowy pasztet wyjmij z formy i wystudź.
  5. Po wystudzeniu, krojony w plastry pasztet podawaj na kanapkach lub jako przystawkę.
Pasztet drobiowy na kromkach chleba leżących na talerzu
canva.com

Jak podawać pasztet drobiowy?

Reklama

Gotowy pasztet drobiowy możesz podawać na wiele sposobów - w zależności od okazji i gustu. Najczęściej pasztet drobiowy podaje się na:

  • Kanapkach - najlepiej z chrupiącą sałatą, plasterkiem pomidora i korniszonem. Świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem lub tostami.
  • Przystawkach - pokrojony w plastry pasztet możesz podać na ciepło lub na zimno, np. z sosem żurawinowym lub musztardowym.

Czy pasztet drobiowy jest zdrowy?

Pasztet drobiowy to danie bogate w białko, ale także tłuszcz i kalorie. Dlatego nie należy przesadzać z jego spożywaniem, szczególnie jeśli dbasz o linię i zdrowie. Jeśli jednak chcesz zjeść pyszny pasztet drobiowy, zrób go w domu, z mięsa z ekologicznej hodowli i dodatków pełnych wartości odżywczych.

Pasztet drobiowy - dobry na każdą okazję

Pasztet drobiowy to smaczne i eleganckie danie, które zawsze cieszy się popularnością w polskiej kuchni. Teraz wiesz, jak zrobić najlepszy pasztet drobiowy i jak go podać, aby zachwycić swoich gości. Zrób wrażenie na swoich bliskich i przygotuj pyszny domowy pasztet drobiowy już dziś!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama