Na drewnianym blacie jeden cały oraz jeden przekrojony na pół karczoch
canva.com

Obniżają cholesterol i pomagają na trawienie. Warto je dodać do diety

Karczochy to warzywa o wielu właściwościach zdrowotnych. Są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik. Karczochy mogą poprawić funkcjonowanie wątroby, obniżyć poziom cholesterolu, wspomóc trawienie i zapobiegać nowotworom.
Reklama

Właściwości zdrowotne karczochów

Karczochy są bogate w następujące składniki odżywcze:

  • Witaminy: A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 i B9
  • Minerały: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan
  • Antyoksydanty: cynaryna, kofeina, kwas chlorogenowy i kwercetyna
  • Błonnik

Jakie są zalety jedzenia karczochów?

Karczochy mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych, w tym:

  • Poprawić funkcjonowanie wątroby: karczochy zawierają substancje, które wspomagają produkcję żółci i pomagają oczyścić wątrobę z toksyn.
  • Obniżyć poziom cholesterolu: karczochy zawierają substancje, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (złego cholesterolu).
  • Wspomóc trawienie: karczochy zawierają błonnik, który pomaga regulować trawienie i zapobiegać zaparciom.
  • Zapobiegać nowotworom: karczochy zawierają antyoksydanty, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniami i zapobiegać rozwojowi nowotworów.

Jak jeść karczochy?

Reklama

Karczochy można jeść na surowo, gotowane, pieczone lub smażone. Najczęściej karczochy gotuje się w wodzie lub na parze. Można je też piec lub smażyć w oliwie z oliwek. Karczochy można jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw.

Przeciwwskazania

Karczochy nie powinny być spożywane przez osoby z chorobami nerek, wątroby lub trzustki. Karczochy mogą również wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego przed ich spożyciem należy skonsultować się z lekarzem.

Karczochy to zdrowe warzywo, które może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Karczochy są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik. Mogą poprawić funkcjonowanie wątroby, obniżyć poziom cholesterolu, wspomóc trawienie i zapobiegać nowotworom. Karczochy można jeść na surowo, gotowane, pieczone lub smażone.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama