Karczochy
Canva.com

Czy karczochy są zdrowe w naszej diecie?

Karczoch jest jednym z najpopularniejszych warzyw w diecie śródziemnomorskiej i jest nie tylko smaczny, ale także pożywny. Karczochy są pełne przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, które są dobre dla naszego zdrowia. Co warto o nich wiedzieć?
Reklama

Zielona moc karczochów

Karczochy
Canva.com

Karczochy to rodzaj rośliny ostu, która pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Zwykle są spożywane jako warzywo lub w sałatkach. Karczochy są zwykle spożywane, gdy są młode i jeszcze nie stały się twarde i gorzkie.

Reklama

Karczochy zawierają inulinę, która, jak wykazano, pomaga osobom z zespołem jelita drażliwego. Zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają organizmowi zwalczać wolne rodniki. Zawierają również związek zwany cynaryną, który, jak wykazano, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Warzywo jest również dobrym źródłem potasu, żelaza i magnezu.

Pomaga utrzymać zdrowie czerwonych krwinek, a także pomaga utrzymać zdrową syntezę DNA. Zawiera również więcej tiaminy niż jakikolwiek inny pokarm, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Jak jeść karczochy?

Karczochy
Canva.com

Liście karczocha służą do produkcji herbaty, dlatego liście rośliny mają wyraźny smak. Karczochy można jeść na surowo lub gotować, ale często gotuje się je w roztworze słonej wody, aby usunąć ich gorzki smak.Liście karczochów mają bardzo charakterystyczny smak, który jest często opisywany jako mający nutę cytryny i mięty.

Karczochy są zwykle spożywane na surowo, ale można je również gotować. To warzywo jest zwykle łączone z serem, czosnkiem i sokiem z cytryny, aby lepiej smakowało. Często podawane jest z pysznym dipem lub jako składnik aromatycznej sałatki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama