Czy karczochy są zdrowe w naszej diecie?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zielona moc karczochów
Karczochy to rodzaj rośliny ostu, która pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Zwykle są spożywane jako warzywo lub w sałatkach. Karczochy są zwykle spożywane, gdy są młode i jeszcze nie stały się twarde i gorzkie.
Karczochy zawierają inulinę, która, jak wykazano, pomaga osobom z zespołem jelita drażliwego. Zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają organizmowi zwalczać wolne rodniki. Zawierają również związek zwany cynaryną, który, jak wykazano, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Warzywo jest również dobrym źródłem potasu, żelaza i magnezu.
Pomaga utrzymać zdrowie czerwonych krwinek, a także pomaga utrzymać zdrową syntezę DNA. Zawiera również więcej tiaminy niż jakikolwiek inny pokarm, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Jak jeść karczochy?
Liście karczocha służą do produkcji herbaty, dlatego liście rośliny mają wyraźny smak. Karczochy można jeść na surowo lub gotować, ale często gotuje się je w roztworze słonej wody, aby usunąć ich gorzki smak.Liście karczochów mają bardzo charakterystyczny smak, który jest często opisywany jako mający nutę cytryny i mięty.
Karczochy są zwykle spożywane na surowo, ale można je również gotować. To warzywo jest zwykle łączone z serem, czosnkiem i sokiem z cytryny, aby lepiej smakowało. Często podawane jest z pysznym dipem lub jako składnik aromatycznej sałatki.