tymianek

Oto popularne zioła w kuchni libańskiej. Polacy też je uwielbiają

Kuchnia libańska to wspaniałe dania, które zaskakują swym smakiem oraz różnorodnością. Kto chce sięgnąć po przepisy na popularne dania z tej części świata, ten musi zapoznać się z najważniejszymi dodatkami. Jakie przyprawy są najważniejsze na Bliskim Wschodzie?
Reklama

Co to jest sumak?

Jedną z tych przypraw, której obecność często uwzględniają przepisy na libańskie dania, jest sumak. Przyprawa ta powstaje z owoców dziko rosnącego krzewu, które po wysuszeniu są drobno mielone i sprzedawane jako aromatyczny proszek o charakterystycznym smaku. Przyprawa ta świetnie sprawdza się jako dodatek do ryb i mięs, można ją również wykorzystać jako dodatek do sosów. Sumak jest też jednym z najważniejszych składników bliskowschodniej mieszanki przyprawowej znanej jako za’tar (pojawiają się w niej również takie przyprawy, jak tymianek, sól oraz prażony sezam).

Ważna przyprawa - kumin

Kuchnia libańska nie może się tez obejść bez tak ważnej przyprawy, jak kumin. Jest to dodatek o bardzo wyrazistym smaku, z którego mogą korzystać zarówno miłośnicy dań mięsnych, jak i ci, którzy postawili na kuchnię roślinną i dania bazujące na warzywach. W kuchni libańskiej ważną rolę odgrywa też mięta (zarówno świeża, jak i suszona) oraz kardamon, będący popularnym dodatkiem do deserów oraz kawy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama