Stek z antrykotu
Canva.com

Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym - kawał dobrego mięsa dla smakoszy! [PRZEPIS]

Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym to innowacyjny pomysł na serwowanie steków z wołowiny. Danie zachwyca aromatem i smakiem, a przy okazji świetnie się prezentuje. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama

Składniki na steka wołowego w sosie

  • 2 steki wołowe (antrykot lub rostbef)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 15g zielonego pieprzu marynowanego
  • 50ml białego wina wytrawnego
  • 150ml śmietany 30%
  • 125g sera z niebieską pleśnią
  • 15g kaparów
  • Skórka z połówki cytryny
  • Olej roślinny

Sposób przygotowania aromatycznego steka

  1. Steki umyj, osusz i posmaruj olejem za pomocą pędzelka. Rozgrzej patelnię i smaż je po 1 minucie z każdej strony. Zdejmij mięso na chwilę, a w tym czasie przeciśnij czosnek przez praskę.
  2. Steki ponownie ułóż na rozgrzanej patelni. Tym razem dodaj masło i czosnek. Smaż po 3 minuty z każdej strony i polewaj steki roztopionym masłem.
  3. Mięso odłóż na bok. Obierz i posiekaj szalotkę, a następnie podsmażaj ją na pozostałym tłuszczu razem z posiekanym pieprzem marynowanym. Dolej białe wino i redukuj aż odparuje połowa trunku.
  4. Na patelnię dodaj gałązki tymianku, śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj energicznie aż ser się rozpuści, a wtedy wyłącz palnik, dodaj skórkę z cytryny oraz posiekane kapary.
  5. Sos wylej na talerze, a steki pokrój w plastry i wyłóż na sos.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama