Kasztany
Canva.com

Oto prosty przepis na idealne masło kasztanowe. Takiego jeszcze nie jadłeś

Zaskakujący pomysł na kasztany to przygotowanie delikatnego i smacznego, słonego masła. Sprawdź przepis naszej babci Jadzi, która jak nikt wykorzystywała dary jesieni!
Reklama

Składniki na masło kasztanowe

Kasztany
Canva.com

Masło kasztanowe ma niewyobrażalnie pyszny smak. W naszym przepisie znajdziecie także aromat orzechów oraz daktyli. Masło z kasztanów możecie śmiało wykładać na kanapki, chrupiące grzanki, a także może być bazą do tart na słono lub nadzieniem do naleśników, czy dodatkiem do jabłkowych racuchów.

Do przygotowania masła kasztanowego potrzebujemy:

  • 1 szklanka kasztanów
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki olejku kokosowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody

Jak zrobić aksamitne masło z kasztanów?

  1. Kasztany w skorupkach rozcinamy od góry na krzyż.
  2. Przekładamy kasztany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  4. Po tym czasie lekko studzimy i ściągamy skorupki.
  5. W międzyczasie na rozgrzanej patelni możemy prażyć włoskie orzechy na rumiany, złoty kolor.
  6. Kasztany łączymy z uprażonymi orzechami i rozdrabniamy za pomocą blendera.
  7. Dodajemy do tego sól, daktyle, olejek i wszystko mieszamy na pyszną i gładką masę.
  8. Masło kasztanowe jest gotowe i możemy je przekładać do słoiczków.
  9. Warto wiedzieć, że możemy je przechowywać przez 2 tygodnie.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama