Canva.com
Oto prosty przepis na idealne masło kasztanowe. Takiego jeszcze nie jadłeś
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zaskakujący pomysł na kasztany to przygotowanie delikatnego i smacznego, słonego masła. Sprawdź przepis naszej babci Jadzi, która jak nikt wykorzystywała dary jesieni!
Reklama
Składniki na masło kasztanowe
Canva.com
Masło kasztanowe ma niewyobrażalnie pyszny smak. W naszym przepisie znajdziecie także aromat orzechów oraz daktyli. Masło z kasztanów możecie śmiało wykładać na kanapki, chrupiące grzanki, a także może być bazą do tart na słono lub nadzieniem do naleśników, czy dodatkiem do jabłkowych racuchów.
Do przygotowania masła kasztanowego potrzebujemy:
- 1 szklanka kasztanów
- pół szklanki orzechów włoskich
- 5 daktyli
- 2 łyżki olejku kokosowego
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
Jak zrobić aksamitne masło z kasztanów?
Zobacz także
- Kasztany w skorupkach rozcinamy od góry na krzyż.
- Przekładamy kasztany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie lekko studzimy i ściągamy skorupki.
- W międzyczasie na rozgrzanej patelni możemy prażyć włoskie orzechy na rumiany, złoty kolor.
- Kasztany łączymy z uprażonymi orzechami i rozdrabniamy za pomocą blendera.
- Dodajemy do tego sól, daktyle, olejek i wszystko mieszamy na pyszną i gładką masę.
- Masło kasztanowe jest gotowe i możemy je przekładać do słoiczków.
- Warto wiedzieć, że możemy je przechowywać przez 2 tygodnie.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Masło czy margaryna? Co jest zdrowsze do smarowania pieczywa?
Dyskusja na temat masła i margaryny od lat toczy się w kręgach osób dbających o zdrowie i właściwe odżywianie. Obie substancje są popularne jako dodatki do pieczywa, ale które z nich jest zdrowsze? W tym artykule przyjrzymy się właściwościom i korzyściom wynikającym z wyboru masła lub margaryny do smarowania pieczywa.
Masło orzechowe z migdałów. Dlaczego warto jeść je regularnie?
Masło orzechowe z migdałów to nie tylko pyszny smakołyk, ale także bogate źródło składników odżywczych, które przynoszą liczne korzyści zdrowotne. Od dawna orzechy migdałowe były uważane za cenny element diety, a w postaci masła stanowią wygodną i smaczną opcję spożywania tego zdrowego składnika.
Masło czosnkowe. Doskonały dodatek do Twoich potraw
Jeśli jesteś miłośnikiem czosnku i masła, to masło czosnkowe jest idealnym dodatkiem do Twojej kuchni. To aromatyczne i smaczne połączenie doskonale pasuje do wielu potraw. Sprawdź jak je szybko zrobić!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl