Canva.com
Oto prosty przepis na idealne masło kasztanowe. Takiego jeszcze nie jadłeś
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zaskakujący pomysł na kasztany to przygotowanie delikatnego i smacznego, słonego masła. Sprawdź przepis naszej babci Jadzi, która jak nikt wykorzystywała dary jesieni!
Reklama
Składniki na masło kasztanowe
Canva.com
Masło kasztanowe ma niewyobrażalnie pyszny smak. W naszym przepisie znajdziecie także aromat orzechów oraz daktyli. Masło z kasztanów możecie śmiało wykładać na kanapki, chrupiące grzanki, a także może być bazą do tart na słono lub nadzieniem do naleśników, czy dodatkiem do jabłkowych racuchów.
Do przygotowania masła kasztanowego potrzebujemy:
- 1 szklanka kasztanów
- pół szklanki orzechów włoskich
- 5 daktyli
- 2 łyżki olejku kokosowego
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
Jak zrobić aksamitne masło z kasztanów?
Zobacz także
- Kasztany w skorupkach rozcinamy od góry na krzyż.
- Przekładamy kasztany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy je przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie lekko studzimy i ściągamy skorupki.
- W międzyczasie na rozgrzanej patelni możemy prażyć włoskie orzechy na rumiany, złoty kolor.
- Kasztany łączymy z uprażonymi orzechami i rozdrabniamy za pomocą blendera.
- Dodajemy do tego sól, daktyle, olejek i wszystko mieszamy na pyszną i gładką masę.
- Masło kasztanowe jest gotowe i możemy je przekładać do słoiczków.
- Warto wiedzieć, że możemy je przechowywać przez 2 tygodnie.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak przechowywać masło?
Przechowywanie masła w odpowiednich warunkach jest kluczowe, aby zapewnić jego świeżość i miękkość. Jeśli nie chcesz, aby masło było twarde i trudne do rozsmarowania, musisz wiedzieć, jak je przechowywać. W tym artykule dowiesz się, jak dbać o masło, aby zawsze było w idealnym stanie.
Masło czosnkowe - dodatek idealny!
Masło czosnkowe to niezwykle pyszny i aromatyczny dodatek wielu potraw. Użyte do gotowania masło nadaje potrawom głęboki smak i wyjątkowy charakter. Przyrządzenie tego masła w domu jest niezwykle proste, a efekt potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. W jaki sposób robi się domowe masło czosnkowe? Poznaj najlepsze triki!
Mąka kasztanowa: Twoje nowe odkrycie w kuchni
Zastanawiałaś się kiedyś nad zastosowaniem mąki kasztanowej w swojej kuchni? Ta zdrowa alternatywa może być doskonałym dodatkiem do Twojej diety. Dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o mące kasztanowej - jej właściwościach, zastosowaniu i korzyściach dla zdrowia.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl