Canva.com
Konfitura jarzębinowa. Dodaj jeden składnik i delektuj się słodkim smakiem!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jarzębina jest doskonałym owocem na pyszne, jesienne przetwory. Dziś przygotujemy konfiturę jarzębinową z pysznym owocowym dodatkiem. To doskonałe nadzienie do naleśników, racuchów i słodkich wypieków.
Reklama
Składniki na konfiturę jarzębinową
Canva.com
Jarzębina pięknie wygląda. Ma intensywny pomarańczowo-czerwony kolor. Nie każdy wie, że ma też doskonały smak. Dziś przedstawiamy wam pyszny przepis na konfiturę jarzębinową z jabłkiem. To właśnie dodatek jabłka całkowicie zmieni smak i doda trochę słodkości naszym przetworom.
Do przygotowania przetworów z jarzębiny i jabłek potrzebujemy:
- 1 kg przemrożonych owoców jarzębiny
- pół cytryny
- 80 dag cukru
- 3 jabłka
Przygotowanie konfitury krok po kroku
Zobacz także
- Owoce jarzębiny wsypujemy do garnka i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Do jarzębiny dodajemy cukier i wszystko podgrzewamy, aż puści aromatyczny sok.
- Do garnka dodajemy drugą część cukru i wszystko mieszamy.
- Smażenie powinno odbywać się przez 30 minut.
- W czasie gotowania owoców jarzębiny zbieramy pianę.
- Jabłka obieramy w kosteczkę i dodajemy do garnka z jarzębiną.
- Całość smażymy.
- Konfiturę odstawiamy aż wystygnie.
- Następnego dnia smażymy ją od nowa, aby uzyskała odpowiednią gęstość.
- Wyparzamy słoiczki i przekładamy nasz dżem do środka.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
3 przepisy na konfitury z czarnej porzeczki z przepiśnika babci
Czarne porzeczki to owoc pełen witamin i naturalnego słodu. Nic więc dziwnego, że nasze babcie często sięgały po te owoce, by przygotować pyszne konfitury. Dziś podzielimy się z Wami trzema przepisami na te niezwykle smaczne i aromatyczne przysmaki.
TOP 3 przepisy na przetwory z gruszek. Są przepyszne!
Sezon na gruszki to doskonały moment, by przygotować smaczne przetwory, które pozwolą cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Oto trzy przepisy na przetwory z gruszek, które zachwycą Twoje podniebienie!
Borówkowy dżem babci Stasi to złoto wśród przetworów
Dżemy i przetwory to skarby, które kryją się w spiżarniach naszych babć. Jednym z takich niezwykłych smaków jest borówkowy dżem babci Stasi. To prawdziwe złoto wśród przetworów, które zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowanie tego dżemu to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także sposób na zachowanie tradycji rodzinnych.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl