Tartaletki jabłkowo-cynamonowe
Canva.com

Masz ciasto francuskie? Zrób jabłkowo-cynamonowe tartaletki

Tarteletki to doskonały deser, szczególnie z nadzieniem jabłkowym i dużą ilością artomatycznego cynamonu. Odkryj przepis już dziś!
Reklama

Składniki na pyszne tarteletki

Tartaletki jabłkowo-cynamonowe
Canva.com

Przygotowanie tarteletek z jabłkami oraz cynamonem jest niezwykle proste i nie wymaga od nas szczególnych umiejętności.

Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy:

  • 4 opakowania ciasta francuskiego
  • 10 jabłek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • cynamon do smaku
  • cukier trzcinowy do smaku

Tarteletki z jabłkami i cynamonem krok po kroku

  1. Jabłka myjemy pod bieżącą wodą i obieramy.
  2. Owoce dzielimy na połówki, a potem na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
  3. Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą nożyka dzielimy je na 6 części.
  4. Foremki na nasze ciasteczka smarujemy masłem i wykładamy masłem wnętrze.
  5. Usuwamy ciasto wystające spoza foremki i odstawiamy foremki na 10 minut do zamrażalnika.
  6. Żółtko oddzielamy od białka.
  7. Białka roztrzepujemy widelcem oraz smarujemy nim ciasto.
  8. Tarteletki wypełniamy jabłkami.
  9. Na wierzch wysypujemy cukier, cynamon.
  10. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  11. Przed podaniem posypujemy tarteletki cukrem pudrem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama