Panna cotta z truskawkami
Canva.com

Panna cotta z truskawkami - włoski deser, w którym można się zakochać!

Nawet w domowym zaciszu i to bez szczególnych zdolności kulinarnych bądź cukierniczych można wytworzyć znakomite desery, które będą tak samo dobrze wyglądać, jak i smakować. Panna cotta schłodzona w lodówce i podana z dodatkiem słodkiego musu truskawkowego oraz garścią świeżych truskawek i listkami mięty będzie cudownym pretekstem do zrobienia sobie miłej przerwy podczas upalnego dnia.
Reklama

Jak zrobić pyszną panna cottę?

Samą panną cottę, będącą lekko galaretowatym kremowym białym serkiem, spokojnie można przygotować ze zwykłego jogurtu naturalnego, by była ona lżejsza, mniej kaloryczna i bardziej dietetyczna. Najlepiej sprawdzi się jogurt grecki, który jest gęstszy od tego zwykłego. Pół dużego opakowania takiego serka (ok. 200 gramów) należy przełożyć do miski i wymieszać z kilkoma łyżkami zwykłego mleka, a do mlecznego roztworu dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę, przygotowując ją z dużej łyżeczki żelatyny wymieszanej z kilkoma łyżkami gorącej wody lub wrzątku i pozostawionej na piętnaście minut do ostygnięcia i napęcznienia. Aby panna cotta była odpowiednio słodka, bo przecież ma to być deser, do masy należy dodać jeszcze jedną łyżkę miodu lub innego słodzika - może być nawet zwykły cukier albo jakiś słodzik, najlepiej ksylitol, który w smaku jest bardzo neutralny i wypada w deserach lepiej od erytrytolu, a ponadto łatwo się go używa.

Co dalej?

Dosłodzoną masę od razu można przelać do formy lub kilku foremek, w których chce się przygotować deser.

Reklama

Mogą to być zwykłe silikonowe kubeczki, pojemniczki albo też szklane pucharki. Panna cotta powinna chłodzić się następnie w lodówce przez przynajmniej kilka minut, by zdążyć porządnie stężeć i utworzyć zbitą, lekko galaretowatą masę. Gotowy deser po kilku godzinach chłodzenia przekłada się na talerz, odwracając pojemnik lub foremkę na drugą stronę, a następnie uzupełnia dowolnymi dodatkami. Panna motta bardzo dobrze będzie smakować z domowym musem truskawkowym, przygotowanym z truskawek zmiksowanych z cukrem lub słodzikiem. Kilka truskawek warto pozostawić do dekoracji talerza, a całość posypać listkami świeżej mięty.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama