Idealna panna cotta. Włoski deser, który skradnie Twoje serce!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na obłędną panna cottę
Panna cotta to wyjątkowo elegancki deser, który podaje się ze słodkim sosem, np. karmelowym lub truskawkowym i oczywiście ze świeżymi owocami. Połączenie śmietanki, wanilii, karmelu i truskawek lub malin jest absolutnie uzależniające.
Do przygotowania panna cotta potrzebujemy:
- 500 ml śmietany
- 1 laskę wanilii
- 8 g listków żelatyny
- 80 g cukru
- sos karmelowy
- maliny lub truskawki
- skórka z cytryny
Jak zrobić panna cottę w domu?
Przygotowanie panna cotty zaczynamy od ułożenia listków żelatyny w wodzie. Pozostawiamy listki na kilkanaście minut. W międzyczasie możemy pokroić laskę wanilii i wyskrobać ziarenka.
Żelatynę łączymy z zagotowaną w garnku śmietanką. Wszystko intensywnie mieszamy drewnianą łyżką lub trzepaczką. Pamiętajcie o tym, że w śmietance nie może być grudek.
Rozlewamy śmietankę z żelatyną do foremek, np. o pojemności 120-150 ml. Wkładamy wypełnione foremki do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wykładamy nasz deser na talerz i polewamy karmelowym sosem oraz podajemy z owocami.