Panna cotta
Canva.com

Idealna panna cotta. Włoski deser, który skradnie Twoje serce!

Obłędnie kremowa, delikatna i prosta w przygotowaniu - taka jest włoska panna cotta. Najlepszy deser łyżeczkowy skradł serca miłośników kuchni włoskiej i praktycznie wszędzie możecie go już spróbować. Jest równie popularny jak tiramisu oraz czekoladowe profiteroles. Odkryj przepis na domową panna cottę.
Reklama

Składniki na obłędną panna cottę

Panna cotta
Canva.com

Panna cotta to wyjątkowo elegancki deser, który podaje się ze słodkim sosem, np. karmelowym lub truskawkowym i oczywiście ze świeżymi owocami. Połączenie śmietanki, wanilii, karmelu i truskawek lub malin jest absolutnie uzależniające.

Do przygotowania panna cotta potrzebujemy:

  • 500 ml śmietany
  • 1 laskę wanilii
  • 8 g listków żelatyny
  • 80 g cukru
  • sos karmelowy
  • maliny lub truskawki
  • skórka z cytryny

Jak zrobić panna cottę w domu?

Przygotowanie panna cotty zaczynamy od ułożenia listków żelatyny w wodzie. Pozostawiamy listki na kilkanaście minut. W międzyczasie możemy pokroić laskę wanilii i wyskrobać ziarenka.

Żelatynę łączymy z zagotowaną w garnku śmietanką. Wszystko intensywnie mieszamy drewnianą łyżką lub trzepaczką. Pamiętajcie o tym, że w śmietance nie może być grudek.

Rozlewamy śmietankę z żelatyną do foremek, np. o pojemności 120-150 ml. Wkładamy wypełnione foremki do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wykładamy nasz deser na talerz i polewamy karmelowym sosem oraz podajemy z owocami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama