Pasta aglio e olio
Canva.com

Pasta aglio e olio. Oto najlepszy makaron jaki jadłam w życiu

Włoska kuchnia od lat cieszy się wielkim zainteresowaniem i uznaniem poza granicami własnego kraju. Doskonała jakość produktów oraz przepisy, które odznaczają się wyjątkowym minimalizmem sprawiają, iż nie sposób obok niej przejść obojętnie. Pasta aglio e olio to jedno z najpopularniejszych dań, które z łatwością przygotujemy we własnej kuchni. Od czego zacząć?
Reklama

Niezbędne składniki:

  • 450g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 9 ząbków czosnku
  • 100ml oliwy
  • 100g parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron. Pilnujemy, by się nie rozgotował. Odcedzamy, zachowując mniej więcej szklankę samej wody po makaronie.
  2. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w cienkie plasterki. Siekamy drobno natkę pietruszki.
  3. Oliwę wlewamy na patelnię i dorzucamy plasterki czosnku. Zwiększamy nieco ogień i podgrzewamy oliwę, pilnując jednocześnie, by czosnek się nie przypalił. Gdy uzyska nieco złocisty kolor, wówczas ściągamy patelnię z ognia.
  4. Do makaronu dodajemy oliwę z czosnkiem, pietruszkę i wodę po makaronie. Posypujemy całość parmezanem i bardzo dokładnie mieszamy. Podajemy na gorąco.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama