Pasta Primavera  z warzywami
canva.com

Pasta Primavera - przepis na wiosenny makaron

Czy wiesz, że pasta primavera to danie, którego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "wiosna"? To idealna propozycja na lekką i pyszną kolację, która z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. W tym artykule podpowiemy Ci, jak przygotować najlepszą pastę primavera oraz jak ją podać, aby zachwycić swoich bliskich.
Reklama

Przepis na pastę primavera

Do przygotowania pasty primavera będziesz potrzebować:

Składniki:

  • 500g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 50g startego parmezanu
Pasta Primavera z warzywami
canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  2. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz papryki i smaż przez około 5 minut.
  4. Dodaj oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotuj przez około 10 minut.
  5. Podawaj makaron z sosem i posyp startym parmezanem.

Jak podawać pastę primavera?

Jednym z pomysłów na podanie pasty primavera jest ułożenie jej na talerzu i udekorowanie świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki czy bazylia. Możesz również dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory lub kawałki sera feta.

Pasta Primavera z warzywami
canva.com

Porady na temat przygotowania pasty primavera

Reklama

Aby pasta primavera była jeszcze smaczniejsza, warto pamiętać o kilku poradach:

  • Wybierz dobrej jakości składniki - dzięki temu danie będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
  • Użyj różnych kolorów warzyw - pastę primavera można przygotować z różnych warzyw, dzięki czemu będzie kolorowa i atrakcyjna dla oka.
  • Dodaj do sosu świeże zioła - np. bazylia, oregano czy tymianek. Dzięki temu pasta będzie miała intensywniejszy smak i aromat.

Makaron prosto z Włoch

Pasta primavera to pyszne danie, które można przygotować w wielu różnych wariantach. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i sposobami podawania, aby zachwycić swoich bliskich. Pamiętaj o dobrych składnikach, świeżych ziołach i kreatywnym podejściu do gotowania. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama